DELA

Ut med Veikkaus, in med Svenska spel

    Det finska spelmonopolet Veikkaus lämnar vid årsskiftet Åland. Ansvarig minister Nina Fellman (S) säger sig vara tagen på sängen. Samtidigt uppger det finska spelbolaget att de redan under sensommaren har aviserat sitt beslut till berörda tjänstemän inom landskapsregeringen.

    Att Ålands mycket finlandstillvända kansliminister till och med är beredd att överlåta vår egen lagstiftningskontroll över statliga spel till polisstyrelsen verkar inte blidka den finska myndigheten. Samtidigt visar Fellmans generositet hur lite Ålands regering värnar om självstyrelsen och Ålands rätt till självbestämmande. Nina Fellman har gång efter annan visat att hon hellre sitter i knä på den sannfinländska regeringen än värnar om Ålands suveränitet.

    Veikkaus meddelande om att inte kunna verka på Åland med hänvisning till att polisstyrelsen inte kan övervaka bolagets verksamhet är förstås en strategi att på sikt manövrera ut det åländska spelmonopolet från den finska marknaden. Paf har i dag sin huvudsakliga kundkrets inom internetspel i Finland.

    Veikkaus ligger år efter i spelutveckling och grinar illa över uteblivna inkomster. Därför är det en tidsfråga innan den politiska överenskommelsen om att låta Paf verka, men inte marknadsföra sina tjänster i Finland, ifrågasätts av finska inrikesministeriet.

    En politiskt fungerande regering förutsätter att det alltid finns en plan B ifall plan A inte fungerar. Tyvärr saknar den sittande regeringens arbete alternativa utvägar, vilket är beklämmande och direkt negativt för ålänningarna. På Ålands Framtids direkta fråga i lagtinget medger kansliministern att regeringen inte kontaktat Svenska spel för att utröna möjligheterna för att det svenska spelmonopolet att verka på Åland. Varför?

    Svenska spel verkar enligt sin bolagsordning endast inom Sverige. Men Sveriges regering kan som ägare besluta om att även innefatta Åland inom bolagets verksamhetsområde. För att ens väcka frågan krävs givetvis ett initiativ från Ålands regering. Att Ålands kansliminister inte agerat för att utröna möjligheten visar på passivitet som bottnar i en finsktillvänd inställning där det finska spelbolaget utgör det enda alternativet.

    Att finska Veikkaus drar bort sitt spel från Åland drabbar många ålänningar och företag. Möjligheten att lämna in rader på till exempel Lotto och Stryktipset möjliggör en social spänning och förväntan samt skapar merförsäljning för våra spelombud. Vårt eget spelmonopol Paf har genom sin förmedling av svenska hästsportens spel ATG visat vägen. Så länge det lokala spelmonopolet inte kan prestera och erbjuda motsvarande spelformer bör ålänningarna ges möjlighet att spela på Svenska spel.

    Ålands Framtid jobbar enligt visionen: Allt är möjligt, bara man vill. Så även i det här fallet. Storvinsten finns i självstyrelseklok politik.

    Ålands Framtid

    Stig Kottelin

    Rolf Granlund

    Axel Jonsson

    Andreas Qvarnström

    Jonny Landström

    Hanna Segerström

    Pia Eriksson

    Brage Eklund

    Gunder Andersson

    Svar:

    Jag kan bara beklaga den djupa okunskapen, kvinnohatet, rasismen och populismen som återspeglas i detta inlägg, och fortsätter göra mitt bästa under kommande år.

    Nina Fellman (S)