DELA

Åländsk piratflagga på Sjöhistoriska

    Ålands sjöfartsmuseums piratflagga, en av de få äkta i världen, intar nu en central plats på en stor utställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
    Piratflaggan, som troligen härstammar från 1700-talet, hör till de tidigaste föremålen i Ålands sjöfartsmuseums samlingar.
    – Den kom till Åland i början av 1900-talet, inköpt i någon Nordafrikansk hamn av en åländska sjöman. Till sjöfartsmuseet kom den redan på trettiotalet då Karl Holmqvist började samla in föremål för museet, berättar museiassistent Anna Grönholm.
    På museet har man kunnat se flaggan i det så kallade kuriosakabinettet.
    Eftersom sjöfartsmuset nu stängts för renovering och utbyggnad passar det utmärkt att den kan visas på uställningen i Stockholm.
    – Flaggan kommer samtidigt också att restaureras och konserveras, berättar Grönholm.
    När Ålands sjöfartsmuseum öppnar igen skall den vara tillbaka i museet.


    Öppnas på lördag
    ”Vem är pirat?” är namnet på utställningen i Sjöhistoriska museet som öppnar på lördag, den 5 december och pågår under hela nästa år.
    – Historien visar att sjöröveri uppstår under speciella geografiska, politiska och sociala förhållanden. De svenska vitaliebröderna som satte skräck i 1300-talets sjömän på Östersjön är ett exempel – liksom dagens pirater i Adenviken utanför Somalia, skriver museet i ett pressmeddelande.


    Både då och nu
    Utställningen är delad i en historisk del och en nutida del. I den historiska delen visas flera exempel från Sverige och Medelhavet på var, när och hur piratverksamhet uppstått.
    Förutom vitaliebröderna, med säte på Gotland, får besökarna också möta ”Lasse i Gatan”, eller Lars Gatenhielm, som var verksam i Göteborg under 1700-talet, samt korsarerna som verkade utanför Nordafrikas kust i flera hundra år.


    Inga enkla svar
    I den nutida delen fokuserar man på Somalias pirater. Dokumentära filmer och foton visar olika perspektiv på problemet.
    – Om man tänker på dagens Somalia så kan man fundera på vilka som är delaktiga i utvecklingen av piratverksamheten där. Är det länder som har dumpat radioaktivt avfall och rovfiskat i Adenviken? Är det somaliska fiskare som lever utan skydd eller infrastruktur, som inte längre kan försörja sig på fisket? Det finns inget enkelt svar på frågan om vem som är pirat, menar Pia Frände som är utställningsproducent på Sjöhistoriska museet.

    JAN KRONHOLM

    jan.kronholm@nyan.ax