Många vill bli ett meröppet bibliotek
Nu kan man besöka Finströms bibliotek på kvällar och helger. Flera andra bibliotek på Åland vill följa trenden med öppettider som inte kräver personal på plats.
Ålands första meröppna bibliotek öppnades på Brändö förra sommaren. Sedan en månad tillbaka har biblioteket i Finström samma upplägg.
– Meröppet innebär att biblioteket är öppet från klockan 9 till 21 alla dagar. Även helger, säger Finströms nya biblioteks- och kulturchef Inger-Louise Andersson.
Meröppet betyder obemannade tider då man som besökare sköter allt själv. För att ta sig in i biblioteket registrerar man ett lånekort som fungerar som nyckel. Alla som kommer in i biblioteket under meröppettiderna registreras vid dörren och personalen kan följa vem som har rört sig i lokalerna. Hittills har ungefär ett femtiotal personer registrerat sig som meröppetanvändare i Finström och Inger-Louise Andersson tror att fler kommer börja använda tjänsten i framtiden.
– Många har varit positivt överraskade över att det är meröppet på helgerna också, säger hon.
Hon började sitt nya jobb samma dag som man invigde meröppettiderna den 8 augusti.
– Det har varit mycket att lära sig nu i början med nya systemet och nya rutiner, men nu rullar det på, säger hon.
Mycket jobb
Många andra bibliotek på Åland vill också haka på trenden. I Jomala finns det planer på ett meröppet bibliotek , men kultur- och bibliotekschefen Gunilla Jansson vet inte när de kommer förverkligas. Ett meröppet bibliotek finns med budgeten för 2017 men det är upp till beslutsfattarna om det blir av. Det har också funnits planer på ett allaktivitetshus i Jomala dit biblioteket i så fall skulle kunna flytta.
– Om det blir så hoppas jag att man då tar beslut om att biblioteket blir ett meröppet bibliotek. Det är trenden just nu, folk vill göra saker i egen takt och inte behöva följa öppethållningstider, säger Jansson.
Hon vill poängtera att ett meröppet bibliotek inte gör personalen arbetslösa utan det innebär eventuellt mer arbete.
– Det är en merservice till samhället. De bibliotek vi har varit i kontakt med i Helsingfors och Åbotrakten som har meröppet säger att arbetet snarar ökar än minskar eftersom lånen ökar och fler böcker ska plockas i hyllan, säger Jansson.
I Finström har Inger-Louise Andersson inte ännu märkt av att arbetet skulle ha ökat. Däremot krävdes det en hel del förarbete innan de öppnade.
– Alla böcker måste få en ny tagg. 20 000 böcker taggades om och det kommer fortfarande in böcker som ska taggas om, säger Andersson.
För att ett bibliotek ska bli ett meröppet bibliotek är det också en fråga om kostnader. I Finström måste man införskaffa en ny lånemaskin och övervakningskameror.
Fler vill följa trenden
Biblioteken i Vårdö och Sund är också intresserade av att bli meröppna bibliotek.
– Det skulle passa bra i Vårdö som är en pendlarkommun och folk behöver då inte alltid passa bibliotekets öppettider, säger bibliotekarie Lisa Rydell i Vårdö.
Det finns inga konkreta planer åtminstone än men Rydell hoppas att det kunde bli verklighet om några år.
På Kökar tycker bibliotekarie Inge-May Forsman att meröppna bibliotek är tidernas melodi men det finns inga planer på det just nu. Hon tog upp meröppet-frågan i fjol i biblioteks- och kulturnämnden, men ingen var intresserad av det då.
– Det är ju en konstadsfråga också. Får se kanske det kommer hit i framtiden. Det finns ju på flera ställen på fastlandet, säger hon.
I Sund är bibliotekarie Sonja Berglund positiv till meröppet men inga planer är helt spikade.
– Kanske till nästa år, det beror helt på beslutsfattarna, säger Berglund.