DELA

Ture Bengtz uppmärksammas

Ture Bengtz (1907-1973), konstnär och konstprofessor i Boston, är fortfarande ett namn i konstkretsar i USA. Till hundraårsminnet av hans födelse på Bengtes i Jomala Västansunda ordnar Önningebymuseet en utställning. (Bilden ett självporträtt från trettiotalet.)

Att utställningen hålls just i Önningebymuseet passar väl i sammanhanget eftersom Bengtz på mödernet härstammade från Jonesas i vars stenladugård Önningebymuseet finns. Bland de utställda verken märks också en målning som Bengtz dedicerade till Lennart Karlsson, Jonesas-Lennart.


Besökte Åland
Kjell Ekström vid Önningebymuseet, som skrivit om konstnären i utställningskatalogen, berättar att Bengtz emigrerade till USA redan som nittonåring men att han höll kontakt med hembygden.
– Han var hemma flera gånger under trettiotalet men sedan blev det ett uppehåll till 1954. Sista gången besökte han Åland år 1961.
Två år senare, 1963, tillägnades en av de första utställningarna i Ålands konstmuseum Bengtz.


Tidiga anlag
Ture Bengtz var farbror till Göran Bengtz, från vars familj en tredjedel av de tavlorna i Önningebymuseets utställning kommer. Göran Bengtz kan mycket om sin farbror och har personliga minnen från hans besök på Åland.
– Han var ett livligt barn och visade tidigt konstnärliga anlag, men då handlade det mera om musik. Redan som tolvåring skrev han ned noter med egna låtar och som fjortonåring byggde han sig en fiol, berättar han.
Från början hade han knappast siktet inställt på at bli konstnär, menar Göran.
– När han kom till USA arbetade han först som vanlig målare, men arbetskamrater som såg hans konstnärliga anlag uppmanade honom att söka sig till konstutbildning.
Detta gjorde han också och kunde studera tack vara flera större stipendier.


Mångsidig
Under sin aktiva tid som konstnär sysslade Bengtz med såväl porträttmålning som landskapsmåleri och gjorde sig också ett namn som grafiker. På sextiotalet inledde han en period av modernistiskt måleri. Exempel på allt kan man finna på utställningen i Önningebymuseet.
– Av Ture Bengtz dotter, Lanci Valentine, har vi fått tjugo exemplar ev en bok som gavs ut med hans grafik och den kommer vi att sälja under utställningen, berättar Kjell Ekström.
Enligt Göran Bengtz var Ture Bengtz en mycket trevlig person som det var lätt att komma i kontakt med.
– Han hade en helt otrolig förmåga att få folk att öppna sina hjärtan. Han var också noga med sitt yttre, borstade sina skor så att de blänkte och lärde mig knyta dubbel amerikansk slipsknut, minns han.
Av utställningskatalogen framgår också att Ture Bengtz hade en son hemma på Åland, Bengt Elling (1926-2003), även han verksam som musiker och målare, om än inte på heltid. Någon kontakt med sonen hade Ture Bengtz dock inte.


Egen tv-show
Om Ture Bengtz position i USA:s konstliv vittnar bland annat att ha blev chef för måleri- och grafikavdelningen vid konstakademin i Boston och att han 1957-60 fick hålla en egen tv-show kallad ”Bengtz on drawing”. Tack vare att han hjälpt en son med drogproblem i den rika familjen Weyerhaeuser fick han också möjlighet att kröna sin karriär med att bygga upp ”The Art Complex Museum”, som öppnades 1971 i Duxbury. Bengtz blev des första chef.
Vernissag hölls på lördag, men museet öppnar för sommaren veckan efter midsommar. Utställningen pågår till den 12 augusti. I anslutning till vernissagen i lördags avtäcktes också i museet den stora målning med motiv från Önningeby av Edvard Westman som museet införskaffat. I samband med vernissagen franfördes folkmusiki av Gerd Stenlid, Siv Ekström och Elina Granlund.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax