DELA
Foto: Jonas Edsvik

Kastelholmssamtal kunde inte ha tajmats bättre

    Världens största sociala nätverk har sålt privat information om sina användare till tredje parter.

    Tidpunkten för avslöjandena kom osannolikt lägligt för årets Kastelholmssamtal om media och makt.
    Skandalen kring Facebook och Cambridge Analytica möttes länge av total tystnad från mediejättens håll. Efter fyra dagar blev situationen dock ohållbar, och på onsdagen gick Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg ut med ett uttalande på sin egen plattform. I inlägget skriver han att misstag gjorts och framhåller att Facebookteamet helt enkelt varit naiva och litat på Cambridge Analytica. Han utlovar också bot och bättring.

    Kan man tro på hans ord? Inte enligt Dagens Nyheters medieanalytiker och utvecklingschef Martin Jönsson.

    ”Zuckerberg är inte ett smack trovärdig i sin historiebeskrivning”, skriver han (21.03).

    För faktum är att allt tyder på att Facebook i flera år vetat precis hur mycket persondata som hamnar i osäkra händer – och att man helt enkelt inte brytt sig tillräckligt för att förbättra säkerheten.

    Med tanke på de senaste dagarnas avslöjanden kunde årets Kastelholmssamtal, med temat ”Media, makt och mod – om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet”, inte ha kommit lägligare. Genom sitt maktutövande har Facebook förlorat såväl trovärdighet som tillit världen över.

    Redan hösten 2016 när resultatet i det amerikanska presidentvalet stod klart riktades kritik mot Facebook. Mediets algoritmer och dess tolerans för fejknyheter ansågs ha bidragit till valets utgång. Zuckerberg tillbakavisade anklagelserna och kallade dem för en ”ganska galen idé”.

    Två viktiga saker lyftes fram under torsdagens paneldiskussion. För det första är fejknyheter på intet sätt något nytt påfund.

    – Det här har vi sett förr, och det slutade väldigt, väldigt dåligt. Det här är precis samma typ av manipulation av fakta. […] Vi får inte vara naiva och släppa fram manipulatörerna på det viset som vi gör, sa deltagaren Olof Ehrenkrona, Sveriges generalkonsul på Åland.

    För det andra råder det ingen brist på sanningsenlig information. Som läsare ska det vara lätt att skilja mellan fakta och åsikt, redaktionell text och annons.

    Att möjliggöra detta är ett stort ansvar och det ligger hos utgivaren. Ord är makt, och det är bara genom att använda dem rätt som vi kan vara trovärdiga i det offentliga samtalet.