DELA
Foto: Jonas Edsvik
ÅLÄNDSKA OFFER. Den ÅHS-anställde läkaren misstänks ha begått sig skyldig till grovt dataintrång då han olovligen läst 285 personers patientjournaler. Bland de drabbade finns ålänningar.

Ålänningar drabbade i stor patientjournalhärva

    Bland de 126 patienter som kräver skadestånd av den misstänkte ÅHS-läkaren finns ett okänt antal ålänningar.

    En del av de utsatta är den misstänktes gamla patienter och privata bekantskaper så som tidigare relationer och skolkamrater, avslöjar målsägandebiträdet Rebecka Lewis.
    Fallet med ÅHS-läkaren som misstänks för grovt dataintrång, dataintrång och försök till grovt dataintrång har behandlats under veckan i Stockholms tingsrätt.

    Målsägandebiträdet Rebecka Lewis bekräftar att det finns ålänningar bland de personer som hon företräder. Lewis företräder totalt 222 personer, i denna grupp finns också personer som idag är avlidna. Det är totalt 126 personer som yrkar på skadestånd.

    Lewis förklarar att det är svårt att förutspå utgången av målet eftersom det är ett nytt juridiskt område och således råder brist på praxis. Lagen gällande dataintrång ändrades i Sverige år 2013 då man införde benämningen ”grovt dataintrång” på straffskalan, för vilket maxstraffet ligger på sex års fängelse.

    Om slutpläderingen, som hölls på torsdagen, sade Lewis:

    – Jag har i likhet med åklagaren yrkat på ett fängelsestraff för den åtalade som inte understiger två år.

    Har erkänt

    Den åtalade erkänner sig skyldig till dataintrång men menar att orsaken bakom brottet ligger i medicinskt intresse.

    – Det som talat emot detta är den stora mängder av de drabbade som inte går att förklara med hänvisning till medicinska skäl. Det tyder på att den åtalade har haft en nyfikenhet som sträcker sig utöver den medicinska.

    När förväntas domen att falla?

    – Vanligtvis brukar det ta en vecka för tingsrätten att behandla målet och komma till ett beslut, men i och med att det är ett ovanligt fall kan tingsrätten behöva mer tid.

    Finns det någonting gemensamt bland de målsägande?

    – Utan att nämna någonting sekretessbelagt så kan jag säga att vissa har någonting gemensamt. Av dem som jag lagt extra fokus på finns personer som den åtalade har varit personligen bekanta med, vilket gör kränkningen än mer allvarlig. Bland de drabbade finns tidigare patienter men också tidigare relationer och gamla skolkamrater.

    Inte i ÅHS system

    Hur mår de drabbade idag?

    – Det är väldigt olika. Vissa mår väldigt dåligt, både bland de gamla patienterna och de som varit privat bekanta med den åtalade.

    Dataintrånget har skett i Karolinska universitetssjukhusets patientjournalsystem men efter att mannen, som nu arbetar vid ÅHS, avslutat sin tjänst vid sjukhuset.

    Nya Åland kontaktade Jaana Lignell, chefläkare vid ÅHS, för att ta reda på om de drabbade ålänningarnas journaler har kommit åts via ÅHS datasystem.

    – Enligt ÅHS interna utredning har vi inte hittat olagligheter i läkarens journalhantering, svarar Lignell per mejl.