DELA

Japans ambassadör imponerad

En japansk tjänsteman spelade en viktig roll när Åland fick sitt självstyre.
Det konstaterar Japans finlandsambassadör Hiroshi Maruyama, som är imponerad av det åländska näringslivet.
Att presskonferensen i går hölls vid Nationernas förbunds flaggsamling på Ålands museum var ingen slump.
När Nationernas förbund 1921 bestämde att Åland skulle förbli en del av Finland var det en japan, den biträdande generalsekreteraren Inazo Nitobe, som förberedde ärendet.
Det historiska beslutet fick stor betydelse, konstaterar Hiroshi Maruyama, som blev Finlandsambassadör i fjol.
Han läste på inför sitt första besök här och insåg att det åländska näringslivet inte bara är jordbruk och fiske.
Bilden av ett välmående och modernt samhälle med många energiska entreprenörer förstärktes efter ambassadörens möten med bland andra skeppsredaren Dick Lundqvist, handelskammarens styrelseordförande Edgar Vickström och Ålands investerings abs vd Carin Holmqvist.
Han har förstått varför Åland har klarat lågkonjunkturen så bra jämfört med övriga Finland och Sverige. Och han tror att den demilitariserade statusen har en positiv och fredsbevarande effekt på de omgivande regionerna i Östersjön.
Ambassadören är stolt över att en av hans landsmän spelade en viktig roll när grunderna för det självstyrda Åland lades. Ålands enspråkiga status är en viktig del av självstyrelsen, men ambassadören verkar ändå vara litet förvånad över hur svenskspråkigt Åland är.
Han berättar att han har för vana att presentera sig på finska när han möter riksdagsledamöter. Det gjorde han också när han träffade Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér – som förklarade att svenska är hennes språk.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom