Dagens tips: Så eldar du rätt
Uppvärmning med ved utgör den största enskilda källan till utsläpp av små partiklar. När mörkret lägger sig och höstkvällarna kryper närmare så är det bra att veta hur man ska elda på det hälsosammaste och miljövänligaste sättet.
– Genom att elda på rätt sätt kan man minska utsläppen från vedeldningen rejält, skriver miljöbyrån i sitt informationsblad ”Elda på rätt sätt”.
Här följer några tips.
1. Följ i första hand anvisningarna som hör till din egen eldstad, till exempel de detaljerade instruktioner som följer med om du köper en spiskassett.
2. Veden ska ha en fukthalt på 15–18 procent för att brinna optimalt, vilket den får om du torkar den nyhuggna veden utomhus under tak i ett halvår till ett år. De sista veckorna före eldning kan du förvara veden inomhus om du behöver få ner fukthalten ytterligare. Veden bör inte heller vara kall när du eldar den, så i synnerhet på vintern är det viktigt att ha den inomhus ett tag innan du tänder brasan.
3. Börja med att lägga ett par större vedträn längst ner. Sedan korsstaplar du några lager finhuggen ved i ett rutmönster med gott om luft mellan. Ovanpå den finhuggna veden placerar du någon form av tändmedel, till exempel flis, torra stickor, papper, näver eller braständare. Tänd sedan brasan uppifrån.
4. I takt med att brasan tar sig bör du gradvis minska lufttillförseln för att den inte ska brinna för kraftigt, eftersom detta leder till ökade utsläpp och större brandrisk.
5. Vedeldning är en del av ett naturligt kretslopp. För att sluta kretsloppet kan du föra askan dit veden kom ifrån, det vill säga sprida ut den i skogen. Var noga med att askan är helt utbränd och sval när du sprider ut den.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.