DELA
Foto: Veronika Åström
Daniel Löfström och hans elvaårige son Amandus gick på bio på söndagen. "Det är slutet på sportlovet så vi passar på att utnyttja de sista minuterna. Nu blir det en ny skol- och arbetsvecka", säger Daniel Löfström.

”Skolan här gjorde att vi flyttade hit ”

    Daniel Löfström och hans elvaårige son Amandus passade på att gå på bio på sista dagen av sportlovet på söndagen. De har sett den animerade filmen Coco, vilken de båda tycker var bra.

    Vad har ni mer gjort på sportlovet?

    – Mamma har varit här och så har jag simmat, varit på museum och tränat judo, säger Amandus.

    De har nu bott på Åland i fyra och ett halvt år. Ursprungligen kommer de från Vilhelmina men har bott i Uppsala under lång tid.

    – Vi kollade först kommuner i närheten men skolan här gjorde att vi flyttade hit. Vi var på ett studiebesök och den är så annorlunda och bättre här, säger Daniel.

    – Ja, skolan är bra här. Jag trivs bra, säger Amandus.

    Daniel tycker också att Åland är bra på många andra sätt – de nära avstånden och tryggheten.

    – Åland är det Sverige som jag växte upp i för 30 år sedan. Det känns hemtamt. Det är lite så att ålänningar är som norrlänningar. Men här tycker man förstås att tre kilometer är mycket, men avstånden är inte något för en norrlänning.

    Daniel Löfströms yrke gör också att han kan bo var som helst.

    – Jag är auktoriserad översättare och har inte behov av att vara låst som i andra akademiska yrken. I veckan väntar jag besked om jag även kommer att få finsk auktorisering.

    Och i november väntar hembygdsrätten, då de officiellt blir ålänningar.

    – Jag har hört att det krävs sju generationer för att bli ålänning på riktigt. För oss får det räcka med att få hembygdsrätt, säger Daniel.

    Som dagens ålänningar – vilka vill ni hälsa till?

    – Jag vill hälsa till mina kompisar på Övernässkolan, säger Amandus.