Ann-Lis är hemma på Telefongränd
Namn: Ann-Lis Elisabeth Persson.
Född: Den 5 maj 1962 på Telefongränd i Jomala Prestgårdenby.
Bor: I sitt barndomshem.
Familj: Särbo Sven-Erik Bonäs i Geta, sonen Fredrik och dottern Mikaela.
Födelsedagen: Firas med öppet hus i hemmet lördagen den 5 maj från klockan 19.00. Det blir hemlagad kebab med tillbehör, hälsar jubilaren.
Ann-Lis Persson har två viktiga uppdrag numera i livet. Hon städar på Ålands hotell- och restaurangskola. Och hon masserar busschaufförer.
Hennes arbetsliv ska vi prata om förstås.
Men det är när hon berättar om sin bakgrund som hon själv brister i skratt. Det låter så patent.
– Pappa jobbade med telefoner och mamma med. De träffades genom jobbet. Min farbror jobbade också med telefoner.Och min bror har arbetat med telefoner hela livet. Mitt ex jobbade på Mariehamn telefon och min nuvarande särbo, Sven-Erik Bonäs, ja han är planerare på Ålands telefon.
Och så skrattar hon ännu mer:
– Vi träffades faktiskt för allra första gången på telefonbolagets julfest.
Men själv har Ann-Lis Persson faktiskt inte arbetat så mycket som en enda dag på något telefonbolag. Men ända från början växte hon upp med telefoner och telefonarbetare.
– Vi var ett gäng barn på Telefongränd som brukade leka på telefongården. Vi kallades ”telefonungarna”. Vi hoppade upp på de stora kabelrullarna och lekte att de var hästar som vi red på.
Städar dagtid
Första jobbet efter högstadiet var som vårdbiträde på De gamlas hem i Jomala, där hon var tre år.
– Jag var överallt utom i köket.
Ett år prövade hon på att studera till sömmerska vid Ålands yrkesskola och sydde på den tiden en hel del kläder. Numera är symaskinen undanplockad, trots att en och annan ringer och vill ha sömmerskehjälp när plagg ska sys in eller ändras.
I Ålands naturbruksskolans kök stannade hon länge, i 22 år. När en städare på skolan slutade, tog hon det jobbet i stället.
Sedan 1 april i fjol städar hon på heltid på Ålands hotell- och restaurangskola. Arbetstiden är från 13.30 till 20.00. Undantaget är fredagar, då börjar hon redan 8.00.
Massage nyttigt
De lediga förmiddagarna använder hon sedan tre år tillbaka bland annat till att ge massage åt chaufförerna på ett bussbolag som håller till nära hennes bostad. I ett vindsrum ovanpå företagets kontor knådar hon ryggar och axlar på tisdagar.
– Det är trevligt att göra alla nöjda och glada. Massage är verkligen bra, många behöver det.
Hon har gått en lång rad kurser i olika slags massage, som i energimassage, Shiatzu och dessutom i Folkhälsans friskvårdsledarutbildning.
En tid hade hon egen firma ”Anteka” och for runt och gav massage.
– Massage är väldigt socialt, man kommer nära genom att ta på folk. jag tycker om det. Men mina handleder klarar inte att jag jobbar heltid med massagen. Det är så påfrestande för dem.
Alla borde unna sig massage ibland, tycker hon. Man behöver inte ha ont i kroppen för att det ska göra gott.
Löser korsord
Det är 20 år sedan nu och och dåvarande sambon köpte hennes barndomshem på gamla kära Telefongränd. För tre år sedan gick hon och sambon skilda vägar.
Numera har Ann-Lis Persson fått betydigt mer fritid då sonen Fredrik, 23 år, som har ett lindrigt handikapp, har flyttat till eget gruppboende.
– Nu har jag tid över att då och då sitta med mina korsord. Det är rolig och det håller hjärnan igång.