DELA

Barbro har lagat 600 smörgåstårtor

    fakta / Barbro Heino 75 år
    Namn: Barbro Elionora Heino, född Eklund.
    Född:
    Den 2 april 1935 i Sibbo.
    Bor: I Eckerö Storby.
    Yrke: Pensionerad jordbrukare och ekonomiföreståndare.
    Familj: Maken Hans Heino, döttrarna Susanna, Johanna och Fredrika, sex barnbarn.
    Födelsedagen: Firas inom familjen.
    Man kan nästan gissa sig till att Barbro Heino är född i en stor barnaskara. Hon har humor – det lär man få av många syskon – och hon är inte rädd att säga ifrån när så behövs.
    – Det var tjo och tjim därhemma! Vi hade roligt. Man behövde aldrig gå till byn för att hitta en lekkamrat. Vi var tio syskon och vi samsades i två små vindsrum. Vi var åtta flickor och två pojkar. Jag är född som nummer åtta i syskonskaran. Vi växte upp i en liten koja – vart man än sträckte armen så fanns det en vägg där.

    Bomber släpptes
    Hon minns kriget, trots att hon var riktigt liten när det började.
    – Sibbo ligger 30 kilometer från Helsingfors och när de bombat huvudstaden släppte de bomber lite hur som helt i våra trakter, bara för att bli av med dem. Jag hade väl knappast vett att vara rädd, men ännu i dag när det bullrar till av stora plan uppe i himlen känns det som ett il i magen.

    Sandvikens pensionat
    Som ung gick Barbro i Houtskärs kyrkliga folkhögskola och sedan fortsatte hon skolgången i Borgå folkakademi. Hon har alltid varit intresserad av mat och hemhushåll och därför fortsatte hon sin utbildning i Högvalla där hon blev ekonomiföreståndare.
    Sommaren 1959 kom hon till Åland och vikarierade i köket på Ålands centralsjukhus. År 1960 blev hon föreslagen ett arbete som kokerska i Sandvikens pensionat i Eckerö och det nappade hon genast på.
    I Eckerö träffade hon snart sin blivande man, Hans Heino, och giftermålet ståndade 1961.

    Uthyrningsstugor
    Ytterligare tre somrar jobbade Barbro i pensionatet innan hon fick fullt upp med hemsysslorna då makarna övertog jordbruket på hans hemgård.
    – Vi hade kossor, inte så många, men man var ändå väldigt bunden där hemma med dem. Vi odlade också spannmål och potatis.
    Sju uthyrningsstugor skötte hon också om.
    – Många gäster återkom år efter år, men jag må då säga att de inte var något vidare på att städa efter sig. Jag fick cykla runt till stugorna, som alla låg en bra bit härifrån, och så hade jag flickorna på pakethållaren där bak. Det hette att man skulle kontrollera att stugorna var städade, i praktiken innebar det nästan alltid att man fick extra städjobb.

    Nybakat
    Hon är nöjd i dag att hon var hemma med flickorna.
    – De var glada att någon var här när de kom hem från skolan. Och inte så sällan doftade det nybakat bröd i köket.
    Det som genom åren blivit Barbros specialitet är smörgåstårtorna. Hon har tagit emot beställningar från när och fjärran till kalas av alla slag.
    – Jag har lagat två sorters smörgåstårtor, dels skinka, dels tonfisk och räkor. Recepten har inte direkt varit hemliga, men ingen har frågat. Nu när jag slutat ta emot beställningar kan jag ju berätta hur jag gör.

    Gör så här:
    n Grunden är formfranska som skivas på längden och läggs tre om tre så det blir en rektangel.
    n På dem droppas vanlig buljong, lagad av buljongtärning. Det är för att få brödet lite fuktigt.
    n Fyllningarna varvas med majonnäs och vispgrädde. Till skinkan tillsätts pepparrot och persilja, till tonfisk och räkor tillsätts chilesås och dill.
    Så långt kan man förbereda smörgåstårtorna i förväg. Dekoreringen sker samma dag som smörgåstårtan ska serveras.
    Vi börjar räkna tillsammans:
    – Kanske lagade jag i medeltal 20 smörgåstårtor per år, funderar Barbro. Och det var från 1975 till 2005. Det blir 20 gånger 30. Det blir 600 smörgåstårtor.

    TEXT OCH FOTO:
    KIKI ALBERIUS-FORSMAN
    kiki@nyan.ax
    tfn 528 451