Cancern gav Ronny en ny livsstil
Ronny fyller 50
Namn: Ronny Hans Erik Häggblom.
Född: Den 5 februari 1962 i Mariehamn.
Bor: I Saltvik Haraldsby.
Yrke: Egen företagare sedan 1999, driver Konsenshus Ab.
Familj: Fru Veronika, barnen Melvin, 10 år, och Midas, 7 år.
Födelsedagen: Bortrest på en för honom själv okänd ort, skjuter upp firandet till sommaren.
Han är rubrikernas man, denne trevligt öppenhjärtlige bamsetyp i husbyggarbranschen. Efter en pratstund med honom är det möjligt att sätta rubrik på rubrik.
Så här:
Det var Ronny Häggblom som utsågs till hjälte och Årets ålänning 1990 efter att ha räddat livet på en kompis som förlorat medvetandet mitt i ett högt hopp från Lemböteberget på väg ner i vattnet.
– Han bara försvann och jag mer eller mindre dök ner från åtta meter – det hade jag aldrig gjort förut. Men det fanns ingen tid att fundera på saken. Min kompis var i praktiken död flera minuter. Turligt nog fanns Ålands snabbaste båt i närheten och det dröjde inte länge förrän han kunde köras i ambulans till sjukhuset.
Kompisen heter Gustaf Salmelin och bor numera i Helsingfors.
Ronny växte upp i Mariehamn med fyra äldre systrar.
– Jag blev nog lite bortskämd, inser han i dag och smilar upp sig åt minnet.
Den första halvan av livet, fram till 25-årsåldern, var det fotboll som gällde, han hoppade av lusse, han hoppades på en proffskarriär.
Men snart nog var han i stället murarhantlangare på Ålands radios radiohusbygge på Ålandsvägen. Det var där han för första gången kom i kontakt med den svåra konsten att bygga tv-och radiostudior.
– De har Ålands tystaste rum där. Man kan stå inne i studion och storskrika utan att det hörs i kontrollrummet. Stora studion är på sätt och vis ett rum i rummet, isolerat av luft. Allra svårast bland alla ljud att bygga bort är det från långtradare utifrån gatan.
Ronny utbildade sig till byggnadsingenjör i Stockholm.
– Det fanns mycket jobb då. Arbetsgivarna uppvaktade oss på skolan och bjöd på middag och fina kontrakt.
Det blev tio år på Skanska, ibland med 800 till 1.000 övertidstimmar per år.
– När vi byggde tv-studion åt SVT Drama vid Värtahamnen var jag ansvarig för ett 250-miljoners bygge där 27.000 kvadratmeter skulle vara klarar på 17 månader. Då fanns det en hel del att göra, kan jag lugnt säga.
Ronny var med om att bygga Robert Aschbergs första studio. Han byggde också Sveriges första såpastudio åt TV4, som skulle sätta igång inspelningen av ”Skilda världar” och det helst före konkurrenterna. Det lyckades med ett halvårs marginal.
Ronny vet att Drama-studion måste planeras så att Ingmar Bergman hade tyst i ena studion när det pågick rockkonsert i grannstudion.
– Bergman hade en husvagn som ett eget rum inne i stora studion, han var rätt känslig, har jag förstått.
På hemmaplan kan Ronny köra förbi Nyfahlers och simhallen i Godby, byggen han har varit ansvarig för under byggtiden och konstatera att han gjort nytta.
– Det är min feedback. Jag börjar nere i gröpperna och så blir det rejäla resultat av det i form av stora byggnader. I praktiken innebär mitt jobb kontakt med en massa människor, vid storbyggen lär man känna flera hundra nya personer.
Just nu jobbar han med radhus i Godby, med 14 tomter i västerläge mot Slemmern, ett område med namnet Hasselbacken, och dessutom ett omsorgsboende på Södragatan i stan.
– Jag är ingen datanisse. Någon har kallat mig för teknikfientlig känslomänniska. Det kan stämma rätt bra.
I mitten av 1990-talet blev det tal om en sommarstuga på Åland. Ronny och Veronika for mer eller mindre av en slump på auktionen av Sven Bris hem i Saltvik Haraldsby.
– Vi kom fem minuter före utropet av själva huset. Jag hade aldrig tidigare varit inne på vägen där, jag hade knappt varit inne i huset, jag visste inte ens hur stor tomten var. Men vi slog till. Vi köpte allt på impuls, men vi har aldrig ångrat oss.
Nu står ett nytt hus på tomten, där det är 20 meter till stranden och 500 meter till stora vägen och sedan 14 minuters körtid till stan.
Ronny har en gång fått diagnosen hudcancer, malignt melanom, och blivit opererad. På sin 40-årsdag fick han beskedet att cancern var borta.
– Jag har blivit lite slugare sedan dess. Jag älskar att vara utomhus, jag jagar och fiskar och kör gärna ut med båten på sjön, men jag skyddar mig numera noga från solen.
Cancern gav Ronny en verklig lektion i vad som är viktigt i livet. Han gick in för en ny livsstil. Han kan inte numera, som många i branschen i Stockholm, bli en som lever bara för jobbet. Han är noga med balansen.
– Jag har svårt för folk som säger att ”det och det ska jag göra sen när jag blivit pensionär”. Själv väntar jag inte många timmar när jag kommit på något jag vill göra – aldrig mera tänker jag att något kan vänta tio år.
Familjelivet är viktigt, men Ronny är också noga med att ha tid för egna intressen. Tid för att vara på tu man hand med frun försöker han också prioritera i ett annars välfyllt veckoschema.
– Aldrig mer går jag och samlar på mig saker. Nu gäller det att fånga dagen.