DELA

Dan, 50, på höjden av sin levnad

fakta/ Dan Nyholm 50 år

Namn: Dan Erik Mikael Nyholm.
Född: Den 3 mars 1960 i Saltvik Sålis.
Bor: I Saltvik Ovanåker.
Yrke: Överbrandman vid Räddningsverket i Mariehamn.
Familj: Fru Berit, född Widbacka, barnen Mikael, Mattias och Malin.
Födelsedagen: Firas inom familjen och i slutet av mars blir det 100-årskalas för inbjudna på ungdomslokalen Solbacka tillsammans med grannen Siv Lindholm.

Det är livat på landet hemma hos Dan Nyholm. Fru och halvvuxna barn cirklar kring köksbordet, mobiler ringer, fem katter springer ut och in, en häst står i hagen, en kanin i bur ska finnas någonstans.
Här är det glatt. Och pappa Dan är centrum, en ålänning av den karlaktiga sorten. Han kan bygga och fixa, han kan rädda liv, spränga berg och släcka bränder. Därhemma odlar han på åkern, eldar med havre och tar hand om dotterns häst.
– Att vara hästvakt är mer krävande än att vara barnvakt. Allt får man göra själv, påstår han.
Som brandman sköter han sin kondition med simning, volleyboll och annat. På frågan om han är stark har han ett kort och karlaktigt svar:
– Jo. Nå.


Harva som 8-åring
Barndomshemmet heter Grän och där började han harva redan som 8-åring.
Efter skolan i Ödkarby gick han i Godby högstadium och därefter Yrkesskolans bilmekanikerlinje 1976 till -78. Dagen efter examen där påbörjade han sin anställning som semestervikarie vid Brandverket i Mariehamn, som då höll till i Stadshuset.

Yngste sprängare
Det blev några somrar på Brandverket och efter en sprängkurs i Korsnäs började han arbeta som på sprängare på vintrarna. Han var egentligen något för ung men fick dispens och kunde sedan som 21-åring skryta med att vara Finlands yngste sprängare.
– Jag har sprängt för vägar, diken och husgrunder men sedan 1994 har jag trappat ner på sprängningen. Jag fick reuma och måste ta det lugnare.

Ligger på åga
Men som brandman har Dan Nyholm fortsatt genom åren – det blir snart 30 år vid Räddningsverket.
– Vi jobbar i 12-timmarspass enligt ett löpande system, så ibland är vi där på nätterna och ibland på dagtid. Vi kan lägga oss och vila om det är lugnt på nätterna, men man får ingen djup vila, man ligger som på ”åga” hela tiden.
De häftigaste bränder han varit med om att släcka var den i GE-villan 1990 och när han som rökdykare måste störta in i ett brinnande hus i Kroklund och tappade hjälmen på grund av nerfallande tegelpannor.
– Det är vi som ska in när de andra far ut, konstaterar han tryggt.

Räddar liv
Dan Nyholm kör ambulans också och som ambulansman har han fått lära sig en hel del sjukvård. Han kan både intubera, det vill säga skjuta ner en slang i lungorna för att ge fria luftvägar, och ”deffa”, alltså ge elektriska elchocker för hjärtat.
– Men nej, det är inte så häftigt som det ser ut på film, ler han.
Ett tag, under läkare Jan Österbergs ledning på 1990-talet, var den åländska ambulanspersonalen bland de bäst sjukvårdsutbildade i Norden. Riktigt så är det inte längre, enligt Dan.
Arbetet ger upplevelser av både positivt och negativt slag. Ibland slutar olyckor med dödsfall.
– Jag har lärt mig att inte ta in det svåra. Men när mina barn var små och det förekom olyckor där barn var inblandade, då mådde jag inte bra.

100 räddade liv
Vi försöker räkna ut hur många liv han räddat. Med tre personer per år under 30 års arbete blir det uppåt 90. Kanske 100. Kanske ännu fler.
– Det är ju omöjligt att säga. Men nog är det ett antal.
Ett bekymmer för ambulanserna i dag är att det rings efter dem något för lättvindigt ibland.
– Jag har brutit ett finger, kom hit och kör mig, flinar han.

Högform
På hemmaplan i Saltvik har förstås Västra Saltviks FBK tagit en hel del av hans tid. Han var kårchef 1986 till -93. Han har också varit med om att initiera räddningsarbete med helikopter, han är själv utbildad som vinschskötare.
Tidigare var pensionsåldern för brandmän 55 år, nu har den höjts till 65. Ännu så länge verkar Dan vara i högform, på höjden av sin levnad, som man ska som 50-åring.

Solbackavän
Hemmet är beläget ett stenkast från ungdomslokalen Solbacka och lokalen ligger familjen Nyholm varmt om hjärtat.
– Man kan säga att vi driver stället som ett familjeföretag, skojar han.
Dan har varit ordförande för ungdomsföreningen i perioder, den sysslan sköts numera av äldste sonen och fru Berit är uthyrningsansvarig.

Havrevärme
Slutligen – värme är viktigt denna vinter – Nyholms eldar med havre sedan fem år tillbaka. Nya Åland har i tidigare reportage berättat om denna smått otroliga nymodighet.
Dan odlar tolv hektar havre, det ger en skörd på mellan sju och åtta ton.
– Nio ton havre håller huset varmt hela vintern och kostnaden är mellan 60 och 70 euro per ton. Och inte förorenar det miljön heller.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax