Där Kicki är, är paradiset
Kicki fyller 50
Namn: Carina ”Kicki” Anita Johansson.
Född: Den 15 maj 1962 i Stockholm.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Är utbildad barnsköterska, arbetar vid Ålands omsorgsförbunds boende vid Svedgränd.
Familj: Särbo Jukka Westerlund och sönerna Joakim och Niklas Lindblom, 23 respektive 21 år.
Födelsedagen: Reser med särbon till Kreta för två veckors semester. Sedan hålls grillen varm för grillfest med vännerna en dag i juni och i juli blir det resa till Gotland med sönerna, då Kicki ska visa pojkarna runt i Visby. Gåvor och blommor undanbedes, hälsar hon. Hon önskar i stället bidrag till resan med sönerna.
Kiki Johansson har många intressen. Inför 50-årsdagen är det dags att summera och reflektera över vad som egentligen pågår.
Att samla på citat är ett av de många saker hon tycker om.
Vi bad om smakprov:
Valde paradiset
Kicki växte upp i Stockholm som dotter till två åländska föräldrar som utvandrade till Sverige i början av 1960-talet.
Snart nog tillbringades alla sommarlov på Åland. Besöken duggade tätt mellan farmor Sally Johansson, (1911-2001) i Finström Bastö, och mormor Anni Boman (1908-2004) i Jomala.
– Båda blev gamla, konstaterar Kicki. De är mina förebilder. Jag bestämde mig tidigt för att flytta till Åland. Jag trivdes här. På Åland var det mysigt.
Kiki var 19 år när flyttlasset landade på holmen.
– Flytten ångrar jag inte men klart saknar man nära och kära.
Smultronstället är Bastö i Finström, nära havet, förstås.
Tio barn
Kicki ville jobba med barn och helst ha tio egna ungar. En utbildning till barnsköterska hade hon med sig i bagaget, men det fanns inte så många dagisjobb på Åland på den tiden. I stället fick hon arbete på ÅHS: geriatriska klinik, Gullåsen, i tolv års tid.
– Det var mycket lärorikt att arbeta med de gamla, säger hon i dag.
Från 1992 fick hon arbete på Ålands omsorgsförbund. Hon var rädd först, rädd för att inte klara av jobbet. Men nu har hon tjugo år i omsorgen bakom sig.
– De utvecklingsstörda ger mycket.
Hon väljer att använda det ordet, utvecklingsstörda. Andra ord, omskrivningar, tycker hon inte så mycket om, speciellt inte ”brukare”, som hon tycker känns konstruerat.
Hon gillar sitt jobb:
– De utvecklingsstörda är lyckliga över lite, är så tacksamma och de förmår en att fundera lite över sig själv. Det är också roligt att se alla framsteg de kan göra. Visst sker personlig utveckling, men den tar ofta mycket lång tid.
Arbetet går ut på att stödja de fem boende i omsorgshemmet. Personalen arbetar i treskift. På kvällar och nätter är hon ensam i tjänst.
Stolt morsa
Två söner blev det småningom för Kicki – inte tio barn – två pojkar som hon i dag säger sig vara omåttligt stolt över
– Jag är glad över att jag fått ge mina söner ett rikt naturliv. Jag har alltid haft god relation med deras far, trots att vi valde att gå skilda vägar för tolv år sedan. Att kunna samarbeta som föräldrar är ett viktigt ansvar man har som förälder, tycker hon.
Kicki har sex gudbarn, det äldsta är 30 år, det yngsta 12.
– Det är härligt att få följa med och se dem växa upp.
I det tysta är hon dessutom stödperson åt en ung människa som behöver extra stöd.
HD-drömmar
Nu är pojkarna vuxna och livet går på i lugnare tempo med katten Tindra Elvira som en viktig del av hemmet.
I fjol fick Kicki en utmaning av en guddotter att springa Kanon-10, ett tjejlopp i Ekenäs. De planerar att fortsätta med andra.
Att köra HD var en dröm. Numera har det förverkligats.
– Att våga köra motorcykel utanför ön var länge en dröm. Nu har jag gjort det. Förstås tog vi skärgårdsvägen och vidare till Karis och sedan till det älskade Ekenäs, berättar hon.
Nästa dröm att ha en egen motorcykel.
Här passar ytterligare ett par citat: