DELA

”Det var tufft, men det gick bra”

FAKTA/ Jarl ”Jalle” Danielsson, 60 år.
Namn: Jarl Gunnar Danielsson.
Född: den 2 maj 1947 i Vårdö.
Bor: i Vårdö, Sandö.
Yrke: pensionerad vd, arbetar för närvarande i många styrelser.
Familj: hustrun Peggy f Sjöström, sönerna Niklas med sambo Sussi och barnbarnet Pauline, Andreas med sambo Sandra och barnbarnet Amanda.
Födelsedagen: firas med mottagning hemma i Sandö klockan 14 till 18.
Intressant, otroligt intressant, spännande!
Det är ord som ofta återkommer när Jalle Danielsson berättar om sitt yrkesliv. Hans karriär inom åländskt näringsliv är i sig mycket intressant och speciell. Målmedvetet skaffade han sig baskunskaper inom turism, företagande och sjöfart innan han slutligen fick allt samlat i samma påse när han blev vd för Eckerölinjen 1985.
Han kallar sig själv ”selfmade”, självlärd, och som ganska typiskt för en sådan man har han gärna velat hålla alla trådar i egen hand. Det har han lyckats med, oerhört bra till och med, men det sliter i längden.
– Har man själv koll på allting och ser att alla drar åt samma håll, får man de bästa syenergieffekterna.
Hur kändes det att lämna allt och sluta?
– Det var dags, jag kände att min hälsa stod på spel.
Så Jalle lade undan både kalender och klocka i skrivbordslådan hemma och började ett nytt fritt liv, nära naturen i sin gamla hembygd.
Han föddes i Vargata, gick i Vårdö folkskola och sista halvåret i Rangsby. Långt före Vårdöbrons tillkomst.
– Så när det blev menföre fick vi sluta skolan, det gick ju inte att komma dit!
På somrarna rensade skolpojken Jalle i Granlids grönsakland och på vintrarna spikade han äppellådor. Han sommarjobbade också som vägkrattare åt landskapet innan han som femtonåring blev expedit i Vårdö andelshandel.
– Jag kommer ihåg flera personligheter från den tiden, till exempel Glas-Kalle som förde varor till andelshandeln med sin galeas.

Till England
Det blev handelsutbildning under två år i Åbo där han samtidigt blev god vän med Lars Porkko, en annan framgångsrik man inom åländskt näringsliv. Tillsammans tog de steget ut i världen efter avslutad utbildning.
– Vi for till England för att få språkpraktik, berättar Jalle som tycker språkkunskaper är jätteviktiga. Vi lärde oss mycket, vi jobbade men det var ändå som semester och vi hade roligt.
På fritiden liftade de och såg sig omkring i landet.
– Vi var i London när England blev världsmästare i fotboll, det var livat!
Väl hemma började Jalles vardag i en av Andelslaget Samgångs butiker på Torggatan. Snart blev han försäljare i köttdisken hos Paul Eriksson i varuhuset Zeipels.
– Där lärde jag mig mycket om kött.

Turism
Och säkert en del om turister, kan man tillägga, ”filé-svenskarna” hade börjat strömma till Mariehamn. Nästa steg blev Sand-Strands turistbyrå på Torggatan (med utedass på gården).
– Där lärde jag mig mycket om turism.
Han stannade till 1970 för då bildades Åland Center i Stockholm, samägt av Vikinglinjen, Ålands turistförening, Sand-Strands och Eckerölinjen. Jalle fick ansvaret och jobbade största delen av tiden i Stockholm. Vart efter verksamheten utvecklades blev han mera på hemmaplan och öppnade kontor i den egna bostaden i Mariehamn.
Så köpte Vikinglinjen över bolaget.
– Det var en mycket intressant tid. Christer Mörn blev ny vd i Vikinglinjen, vi fick större resurser och mer back up från ledningen, snart var vi störst inom åländsk turism.
– Vi var med i gruppen som började utveckla kryssningar och paketresor. Det var en fascinerande tid med en oerhörd utveckling inom Vikinglinjen, nya färjor hela tiden och en fantastisk positiv anda.

Eckerö-vd
Vid det laget hade Jalle Danielsson kunnande och erfarenheter inom både turism och sjöfart, ur marknadsföringsperspektiv, men kunde inte särskilt mycket om fartyg.
– Jag hade hela tiden sysslat med marknadsföringssidan och haft väldigt lite insyn i fartygsbiten. Det ville jag lära mig mera om och därför ville jag bli vd för Eckerölinjen.
Den 15 november 1985 axlade han sitt nya ansvar.
– Det var tufft, men det gick bra!
Snart gjorde han sin första stora affär, köpet av Ålandresor.
– Det var ett bra drag. Köpet gav Eckerölinjen styrka på turistsidan och trafiksiffrorna gick upp.
Utgångsläget var ju inte precis det bästa, Ålandsbanken hade satt in en observatör i rederiets styrelse och Ålandsresor var konkursmässigt. Men satsningen skedde vid rätt tidpunkt.
– En milstolpe var när vi kunde köpa Roslagen.
1990 köpte rederiet upp Williams Buss, det byggdes hamnar och terminaler. Full fart på affärerna hela tiden.
Vad var svårast då?
– Svårast och intressantast var nog etableringen i Helsingfors-Tallin trafiken. Där hade vi ett enormt motstånd, man ville inte ha dit oss!
Han framhåller den ”oerhört duktiga” personalen på båtarna och på kontoret som så framgångsrikt arbetade i motvind.
– Där gjorde vi under varje dag. Vi klarade oss bättre än konkurrenterna tack vare ett otroligt bra team.
Som den absoluta höjdpunkten i arbetet som vd för Eckerölinjen betraktar Jalle Danielsson ändå affären när man lyckades snuva ”utomåländska” intressen på en stor aktiepost i Birka Line.
– Det var en klar höjdare, hade vi inte lyckats med det då hade inte Birka funnits.
Hur känns det då i dag, med tanke på den senaste tidens turbulens kring de båda rederierna?
– Det känns litet underligt.
I nästan nitton mycket intensiva år ledde Jalle Danielsson arbetet i Eckerölinjen innan han valde att sluta.
– Jag kunde gå nöjd därifrån.
Som erkänsla för det arbete han utfört i rederibranschen har han tilldelats en fin utmärkelse av kommunikationsministeriet.

Blyg gosse
Som liten gosse var Jalle mycket blyg. Att han kom över sin blyghet tackar han Vårdö ungdomsförening för.
– När jag blev ordförande där måste jag hälsa välkommen på fester, stiga upp framför folk och säga någonting. Då kom jag över rädslan att framträda.
Sedan dess har han varit mycket föreningsaktiv genom åren, i Folkhälsan, Dagens barn, Odd Fellow, Lions, JC. Inom JC finns ännu spår efter hans engagemang, bland annat var han med och drog igång konstfrusna isbanan i Mariehamn.
– Jätteroligt!
Första tiden som pensionär njöt han av friheten och lugnet, men efter någon månad började det klia i fingrarna efter något att göra. Det tog inte länge förrän han engagerats i ett flertal bolagsstyrelser, bland annat som ordförande i Nya Ålands Tidningsaktiebolag.
– Mycket intressant.

Sakorienterad
Nu sitter han också med i kyrkorådet i Sund-Vårdö församling och är viceordförande i kommunstyrelsen i Vårdö. Förr satt han flere perioder som turistnämndens ordförande i Mariehamn, en period var han invald i stadsfullmäktige också.
– Men då försvann viljan att vara politiskt engagerad. Jag trivdes inte med partipolitiken, jag är mera sakorienterad själv.
Men i Vårdö är det en helt annan sak, där behövs ingen partipolitik.
– Här är vi så förnuftiga och kloka att vi alla arbetar för kommunens bästa, vi har en jättebra demokrati!
För fyra år sedan flyttade Jalle och Peggy från Mariehamn till Vårdö Sandö där de köpte ett ställe vars hus flyttats från Prästö 1876, den äldsta delen har faktiskt varit med om Bomarsundskriget!
– Det har vi modifierat för att passa oss, säger Jalle, som själv får fullt utlopp för sina snickarambitioner i och omkring hemmet.
– Det är vårt paradis, vi har sommarfår som betar strandängen, vi har höns och katt.

MAJ-LEN LINDHOLM

maj-len.lindholm@nyan.ax