DELA

Edgar har god hand med vattnet

Namn: Erik Edgar Öhberg.
Född: den 4 september 1949. Familjen bodde i Strandnäs, som då ännu hörde till Jomala.
Bor: I Mariehamn Östernäs.
Yrke: Verksamhetsledare för Östersjöfonden.
Intressen: Bland annat ”allätare” av idrott och motion.
Familj: Hustrun Marina och döttrarna Victoria med familj, Elisabeth och Carolina.
Födelsedagen: Firas på fredag med mottagning hemma på Hagtornsvägen klockan 14-18.

Det är som vanligt ett stort leende som hälsar mig välkommen när jag träffar Edgar Öhberg för en Pratstund.
Det går inte att låta bli att fråga, är du alltid glad?
– Det är faktiskt en fråga jag ofta får. Det har blivit lite av ett kännetecken, säger Edgar och skrattar.
Han påstår att han inte gör något speciellt för att se så glad ut. Visst har han läst någonstans att det krävs mindre muskelaktivitet för att se glad ut än vad som krävs för att se sur ut, men tror inte att det är lathet som ligger bakom leendet.
– Det känns helt enkelt naturligt för mig att vara på gott humör, säger han.
Men visst har Edgar funderat över vad som gett honom den positiva grundinställningen till livet. Det har nämligen inte bara varit glada dagar och full fart hela tiden, utan även tragiska händelser och svårare perioder.
– Det kan vara just tyngre tider som ger en i insikt att njuta av allt som finns. Vi vet ju redan när vi föds att det kommer att ta slut någon dag.


Livet är ett lopp
Genom sitt arbete som verksamhetsledare för Östersjöfonden är Edgar Öhberg ett välkänt ansikte för många miljöintresserade ålänningar, men även i idrottskretsar är han känd för sitt engagemang.
– Intresset för idrott har väl alltid funnits där, både som utövare, funktionär och styrelsemedlem. Via eget intresse och via barnen har det blivit både fotboll, innebandy och volleyboll. Och efter att yngsta dottern lockade med honom är numera även ridsport en del av den regelbundna motionen.
För Edgar Öhberg ligger det därför nära till hands att jämföra livet med ett 400-meters lopp.
Åldern 0-20 år kan ses som de första 100 metrarna i loppet, när man egentligen är rätt ovetande om vad som väntar och det känns som om livet leker.
Följande 100 meters etapp, 20-40 år, används för att bygga en plattform för livet, man bildar familj och satsar på karriären och håller god fart.
Nästa etapp, 40-60 år, flyter på av bara farten.
– Det är när man kommer till 60 som man blir lite medveten om att upploppet närmar sig. Nu gäller det både att orka i mål och samtidigt njuta av det. Och sköter man om sig själv kanske man får ett liten bonusvarv också, funderar han.

Svensk klassiker

Edgar Öhberg har hittat en utmaning som som heter duga, då han i år satsar han på att klara av en så kallad Svensk klassiker. Idén fick han tillsammans med Marika ”Mysan” Sundqvist, som då jobbade i samma kontor som Östersjöfonden.
En svensk motionsklassiker innebär att Edgar i februari i år skidade Vasaloppet, cyklade Vätternrundan i början av juni och simmade Vansbrosimmet i juli. Nu återstår endast Lindingöloppet i September, sedan är utmaningen genomförd.
Och vad är nästa mål?
– Jag har inget klart än. Många har sagt att nästa utmaning kunde vara ett maratonlopp och man vet ju aldrig. Men överlag tycker jag det är bra att ha mål för sitt motionerande.
Ett annat mål som Edgar har är att gärna lära sig något nytt varje dag.
– Visst är det en klyscha, men det är ju sant. Det gäller att ha öppna sinnen och komma till insikten att man aldrig är fullärd. Det märker jag inte minst när jag rider, men även genom engagemang i till exempel olika styrelser och genom mitt jobb.

Började med ADB

Edgar Öhberg har jobbat för Östersjöfonden de senaste tio åren, men innan dess var han länge i it- och databranschen.
Studielivet började med ett års studier vid Åbo akademi. Där passade han på att gå en av akademins första kurs i det som kallades Automatisk databehandling, ADB.
– Men den akademiska världen var inte riktigt min grej, så året efter sökte jag till en ettårig specialutbildning i Stockholm och blev systemplanerare och programmerare.
Åter på Åland blev det sedan nästan 30 år i branschen, dels inom Ålandsbanken och dels i företaget Ålands datacentral.
– Tyvärr var vi inte riktigt på tårna inom Ålands datacentral, när PC slog igenom och så vidare, så det bolaget gick i konkurs.

Åter visade sig Edgar Öhbergs positiva inställning. Han tog tillfället i akt till eftertanke för framtida yrkesval. Hösten 2000 såg han att Östersjöfonden sökte en verksamhetsledare som kunde dela tjänsten som verksamhetsledare med Hasse Svensson. När Svensson sedan satsade på politiken på heltid fortsatte Öhberg som verksamhetsledare på heltid.
Var det ett intresse för miljöarbete som gjorde att du sökte dig till Östersjöfonden?
– Jag kände att det var ett arbete som intresserade mig och det fanns nog ett latent engagemang för miljön i bakgrunden, även om jag inte varit aktiv i miljörörelsen.
Gör ert arbete inom Östersjöfonden någon nytta för Östersjön?
– Visst är vår stiftelse liten och det tar väldigt lång tid innan man ser förbättring inom miljöarbetet. Men den feedback vi fått från våra pristagare visar att det har haft väldigt stor betydelse för dem att de fått priset, det har givit dem en kick att fortsätta med sitt viktiga arbete.
Finns det någon mer ”dold sida” av Edgar Öhberg?
– Det som kanske inte är så allmänt känt är att jag är engagerad gällande barn med så kallade särskilda behov. Jag värnar om dessa barn, som har det svårt både i skolan och utanför. Samhället har ännu inte hittat riktigt rätt kanaler för att ge rätt stöd. Med hjälp i tid har dessa barn mycket goda förutsättningar, men utan kan de hamna på samhällets skuggsida. Det här är en oerhört viktig fråga för mig.

ANNA BJÖRKROOS
anna.bjorkroos@nyan.ax