DELA

Envise Max – en obotlig optimist

    Namn: Max Roine Sirén.
    Född: Den 16 december 1941 i Geta Finnö.
    Bor: På Vårdö Lillvärv och i övernattningslägenhet i Mariehamn.
    Yrke: Köpman, pensionerad sedan 2006.
    Familj: Hustru Ingalis, två söner Dick, vd för Sparhallen, med hustru Veronica, sonsonen Sam, 18 år, och sonen Glenn, som studerar data vid Ålands högskola.
    Födelsedagen: Firas endast inom familjen. Men öppet hus planeras till den 25 augusti, då makarna firar guldbröllop.
    Alla vet vem han är. Alla vet att han är sjuklig.
    Att han är så snabbtänkt och trevlig – det kanske inte alla vet. Och att han är öppenhjärtlig. Och optimist i alla lägen.
    – Vi som har prostatacancer pratar öppet om den, säger han. Det är för att alla ska veta hur vanlig den är.
    Det var i samband med pensioneringen 2006 som Max Siréns sjukdom upptäcktes. Sedan dess har det gått fem år med bestrålning och behandling med fyra olika sorters cellgifter.
    – Som tur är tål jag dem bra. Men jag blir trött väldigt fort, avslöjar han.

    Åt rätt håll
    Cancern har spridit sig, men går numera åt rätt håll. Den senaste upptäckten är en svårbehandlad metastas vid ögat.
    – Jag ger sjukdomen ett par år till, sedan tror jag läkarna har upptäckt läkemedel som kan bota mig helt. Jag har alltid varit envis, siddu, riktigt envis. Har jag fått något för mig så ska det bli så. Och jag har bestämt mig för att bli frisk igen.
    Han är mycket nöjd med vården han fått, både här hemma på Åland och i Uppsala. Därtill ställer hustrun Ingalis upp i vardagen.
    – Det är underbart att ha en hustru som hjälper och vårdar mig. De som är ensamma när de blir sjuka måste ha det jobbigt. Jag tycker synd om dem som på egen hand ska gå igenom sådana här saker.

    Galleria
    Att Max kallar sig obotlig optimist förstår man när vi går inom hans företagsamma liv, ett liv fullt med satsningar som alla slagit väl ut. Men inte en enda natt säger han sig ha legat vaken och grunnat på problem med affärerna.
    – Vi räknade med att när Sparhallen öppnade hade vi 2.000 ålänningar i butiken dagligen. Och sedan dess har kundunderlaget bara ökat.
    Nu är det sonen Dicks projekt som Max ser fram emot, en storsatsning på en galleria norr om Sparhallen, med framför allt klädbutiker som lockande storsatsning. Byggstart väntas det bli nästa vår. Gallerian kan vara färdig om ett eller ett par år.
    – När vi invigde Sparhallen lät jag en helt främmande kvinna som stod längst fram i kön klippa bandet. Det var lite roligt. Tyvärr vet jag inte vem hon var.

    Öppet köp
    Sparhallen var ett eget, för Norden unikt koncept, med ideér tagna från lågprisvaruhus i Tyskland och Finland. Familjen Sirén var runt i Europa och provhandlade rätt flitigt ett tag.
    – Varför plocka upp varor på hyllor? Det var frågan. Jag ville ha en rationell butik där det skulle vara enkelt att arbeta, varorna skulle exponeras tydligt och kunden skulle ha lätt att hitta. Grundbulten framför alla var att priserna blev låga. Men kvalitén fick för den skull inte vara sämre. Därför har vi alltid tillämpat öppet köp. Folk har fått ångra sig och fått pengarna tillbaka utan tjafs. Det visar att våra grejer är bra.
    Vad säger du när folk klagar på den dyra maten på Åland?
    – Åland är litet, vi säljer små volymer. Det är mycket svårt för oss att konkurrera med jättestora butiker på annat håll. Men få kunder är prismedvetna när det kommer till kritan. Efter det att vi fått vår nya konkurrent här i branschen har det förekommit fyra prisundersökningar. Vi har alltid varit billigast, men prisundersökningar är alltid knepiga saker.
    Hur mycket har utbudet vuxit?
    – Om vi hade 2.000 varor i Sparhallen när vi startade, har vi kanske 10.000 i dag. Butiken började med enbart torrvaror, det fanns inte tekniska möjligheter att sälja färskvaror billigt då.

    Shopping kul
    De olika ”torgen” för färskvarorna kom 1989.
    Det ska vara kul att gå i affären, tycker Max.
    – Shopping är den största turistverksamheten i världen.
    Max har varit chef inom butiksvärlden sedan han var i 18-årsåldern.
    – Så, kanske har jag bestämt tillräckligt.

    Fågelskådning
    Farfar var skutbyggare, pappa småbrukare och redan som 15-åring började Max i butiken i Geta. Han gick Finlands Kooperativa handelsskola i Helsingfors och blev sedan butiksföreståndare i Samgångs affär i Pålsböle.
    Efter en tid i Sverige arbetade han i butiker i Eckerö, Saltvik och Sund. 1974 blev han kötthandlare och drev både Matboden och Bomarsunds camping.
    Efter en tid med Hemköp på Askuddsvägen slogs portarna 1981 upp vid gamla Edoverken. Sparhallen på sin nuvarande plats öppnades 1985.
    Max har varit aktiv bland mycket annat i köpmannaföreningen, handelskammaren, turistförbundet och som styrelseordförande för Posten Åland. Han är frimurare och Rotarian.
    Nu tar han det lugnare i villan vid stranden i Vårdö. Han läser gärna historiska romaner, men lyfter kanske allra helst blicken och spanar efter vilka fåglar som för tillfället håller till i hemmaviken.
    Vad kan man mer önska?
    – Möjligen en käpp med silverkrycka till födelsedagen.

    Kiki Alberius-Forsman

    kiki@nyan.ax