Hon servar Optinovas kunder
Hon är född och uppvuxen i Kroklund och hon bor fortfarande i Kroklund, kanske inte för att den byn precis är världens centrum, utan mera för den värdegrund hemkänsla och trivsel ger. Hon har ändå sett en hel del av världen eftersom hon reser rätt mycket i tjänsten, men också privat ibland.
– Tyvärr hinner jag inte se så mycket när jag reser för jobbet, då är det mest jobb hela tiden, säger Åsa Mattsson leende. Men jag trivs bra, jag har ett omväxlande och intressant arbete.
Hon hade gått sitt sjätte läsår i Ålands lyceum när hon kände att det fick räcka.
– Jag hade villkor i finska och tyckte det var tufft så jag hoppade av, minns hon.
Labbjobb
I stället började hon jobba i laboratoriereceptionen på Ålands centralsjukhus. Det blev inledningen på hennes yrkeskarriär.
– Jag fick intresse för laboratoriearbete och for till Stockholm för att utbilda mig till laboratorieassistent, berättar Åsa. Sedan jobbade jag på Karolinska institutet på en forskningsavdelning.
Det handlade om mikrobiologi och hon tyckte det var intressant.
– Det håller jag faktiskt på med litet ännu på Optinova, när det gäller att kontrollera miljön i våra renrum, säger hon.
Efter sex år i Sverige blev det återflytt till Åland i början på 80-talet, maken Leffe fick jobb här och själv anställdes Åsa på Ålands försöksstation.
– Då var deras laboratorium alldeles nytt och tomt, berättar hon. Jag fick planera och skaffa utrustning dit, det var intressant att vara med och sätta igång.
Nytt och tomt
Så föddes äldsta dottern och Åsa var hemmamamma en tid. Sedan sökte hon och fick anställning på Optinova Ab i Godby.
– Där kom jag också till ett nytt och tomt labb och det blev samma procedur där som på försöksstationen, berättar hon. Det var egentligen inte så stor skillnad mellan att analysera ensilage och hö eller plast.
På Åland är inte Optinovas specialiserade bransch så allmänt känd, däremot internationellt.
– Företaget är nischat på sitt område, vi levererar cirka 500 miljoner iv-katetrar i året och täcker därmed en stor del av världsmarknaden, berättar Åsa.
Det handlar alltså om delar till medicinsk utrustning. Hur många vet till exempel, när man ligger i sjukhussängen på ÅCS, att kanylen man får dropp igenom kanske är tillverkad i Godby?
Internationellt
När Åsa kom till Optinova på 80-talet jobbade 40 personer i företaget, nu är personalen så stor som 140.
– Det har varit en stor utveckling, konstaterar hon. Men vi har faktisk bara två kunder i Finland, man kan säga att vi jobbar helt och hållet internationellt och försöker möta behoven hos den medicinsktekniska industrin som vi levererar komponenter till.
Själv har Åsa lämnat laboratoriejobbet så gott som helt, numera är hon kundserviceansvarig och har mycket kontakter med Optinovas internationella kunder. Företaget ställer ut sina produkter på fyra mässor i år och ibland åker Åsa med.
– Senast var jag i Tyskland och före det i Los Angeles, berättar hon. Det är intressant att möta så mycket mänskor.
Du måste kunna företaget och dess produkter bra för att ha framgång på så stora mässor?
– Ja, jag har ju varit med så länge och jobbat med olika saker inom företaget så jag vet väl rätt mycket, säger hon. Man måste kunna svara på frågor.
Yrkesmässigt kan man säga att Åsa hittat sin plats i livet. Hon har jobbat med allt från råmaterialanalyser till att vara ansvarig för leveranskontakterna av råmaterial och nu sedan företaget omorganiserades som kundserviceansvarig.
– Det är roligt när man trivs och har bra arbetskamrater, säger hon. Vi är många som har jobbat där länge.
Hon har ett brett arbetsfält, hon ska kunna svara på alla sorters frågor, hon ska planera företagets deltagande i de internationella mässorna (nästa gång i Kina) och hon ska tillsammans med säljarna ta hand om kunder som kommer på besök från hela världen.
– Det ska ordnas trevligt för kunderna, ibland guidar vi dem och ordnar utflykter, då får jag berätta om Åland, säger hon. Alla blir imponerade av hur annorlunda och fint vi har det här, de är också ofta imponerade av att Optinova är ett så toppmodernt företag med toppmodern utrustning.
Det märks att Åsa är tillfreds med sitt arbete och alltid beredd att informera och göra sitt bästa för företaget.
Vad gör du när du är ledig då?
– Jag golfar hellre än bra!
Hon skrattar och berättar att hon började spela golf för några år sedan och tycker det är trevlig avkoppling.
– I år har jag börjat med långfärdsskridsko, säger hon. Sommartid är det förstås båtliv och stugan i Saltviks norra skärgård som gäller.
Åsa Mattsson är medlem i kyrkofullmäktige och har också tillhört kyrkrådet tidigare. För övrigt är hon inte aktiv i varken politik eller föreningsliv.
– Det är bara syjuntan jag är aktiv i och så har vi mycket vänner och umgänge, ler hon.
Äldsta dottern Charlotte är au pair i Denver Colorado sedan 1,5 år tillbaka och två gånger har Åsa varit och hälsat på.
– Vi väntar henne hem till påsken, det ska bli roligt!