DELA

”Jag hade två mammor och två pappor när jag var liten”

Fakta/ Victoria Lindblom, 40 år
Namn: Victoria Lindblom, född Öberg.
Född: 11 december 1969 i Mariehamn.
Bor: i Lemland Hellestorp.
Yrke: byråsekreterare.
Familj: man Jörgen, barnen Felix 10 år, Axel 6 år och Isac 3 år.
Intressen: resor, böcker, naturen och stugliv.
Födelsedagen: bjuder på kaffe åt dem som kommer på lördagen. Firar den 2 januari med inbjudna gäster.
Victoria Lindblom föddes i Mariehamn. Hennes tydligaste minnen från barndomen är somrarna på stugan i Lemland. När hon var 10 år köpte familjen en holme i faderns barndomskommun Kumlinge och familjen började tillbringa somrarna där.
Kanske somrarna fastnat i minnet på grund av att familjen då var samlad. Med en far som var yrkesfiskare och en mor som var en engagerad politiker var det sällan som familjen var samlad. Victoria blev dagbarn hos grannen.
– Jag hade två mammor och två pappor när jag var liten.
Dagmamman Marita bodde i grannhuset och blev Pita-mamma. Hennes man blev Pita-pappa.
Mamma Mirjam gav sig in i politiken när Victoria var runt 5 år. För Victoria blev politiken det värsta som fanns när mamma hela tiden var på möten. Men då fanns ju alltid somrarna.

Utomlands
Victoria gick igenom Ålands lyceum som så många andra och började sedan på Ålands handelsläroverk.
– Jag brukar tänka nu att jag borde ha studerat vidare, men jag hade inte viljan då. Jag klagar inte, livet tar den vändning den tar.
Tillsammans med en studiekamrat från Handelsläroverket reste Victoria runt jorden under tre månader. Resan har blivit ett bestående minne.
Victoria jobbade även några år på Postens filateliavdelning. Men sedan ville hon resa igen och tog tjänstledigt från Posten och åkte till Tyskland med en väninna.
– Dels för att förbättra min tyska för vi hade många tyska kunder på Posten, dels för att jag ville uppleva något annat.
Tyskan blev bättre. Allt i Tyskland gick på tyska, allt på tv var dubbat till tyska. Väninnan och Victoria bodde inneboende hos en fotograf och fick varsin madrass i en loftsäng. Victoria fick jobb som städare på ett hotell.
Efter Tyskland blev det en sväng till England och sedan hem till Posten och filatelin.
Men om det var rastlöshet eller äventyrslust, i alla fall sade Victoria upp sig från Posten och flyttade till England.
– Det tog inte många veckor innan jag fick jobb på ett säkerhetsföretag. Då upptäckte jag att jag inte alls kunde engelska. Det fanns så många olika dialekter. Åh, vad jag kände mig dum.
Hon bodde i Milton Keynes utanför London men längtade hem till Åland. Efter ett halvår återvände hon till Åland.

In i resebranschen
År 1995 var Victoria tillbaka på Åland utan några specifika planer. En dag bläddrade hon i en tidning och såg en annons om en påbyggnadsutbildning inom resebyråbranschen. Victoria antogs och gick en vinter i Jakobstad.
Utbildningen ledde till att hon fick jobb på Ålandsbutiken i Stockholm, en monter som Ålands turistförbund hade för att marknadsföra Åland.
– Det var inte heltid och det var svårt att få pengarna att räcka till.
Det blev istället jobb på Viking Lines resebyrå och sedan Ålandsresor
– Resebyråjobb är min grej. Jag vill tillbaka, men det passar inte nu. Det är för stressigt och svårt att jobba deltid.

Sjömanshustru
Sedan 2001 jobbar Victoria på Lemlands kommunkansli. Nu är Victoria trebarnsmor med en man på sjön. Maken Jörgen är på jobb en månad och ledig en månad. Men det är inget Victoria klagar på.
– När Felix var liten var Jörgen borta 4-5 månader i taget.

Har starka rötter på Åland
Victoria har sina rötter i Karelen. Hennes mor Mirjam Öberg hörde till dem som tvingades lämna sitt hem under kriget. Victorias familj samt moster med man besökte Kuolemajärvi i Karelen för att se vad som finns kvar.
– Det var roligt att se, allt det som mamma berättat om skogar och luft som är annorlunda stämde. Men allt var så förfallet och min bild av Ryssland är förfallna hus med gubbar och gummor som sitter på trappan och bara tittar.
Har du påverkats av historien om Karelen?
– Jag tror att min mamma varit extra mån om att vi ska få rötter hit. Och att vi ska vara tacksamma för att vi har vår plats här. Hon blev ju av med sin barndomsby.

Böcker och natur
Victoria stora intresse för böcker är en lyckträff eftersom hon bor i kommunen med Ålands bästa bibliotekarie. Jag kan inte låta blir att fråga om mamma Mirjams skrivande även finns i Victoria.
– Jag hade planer på att skriva barnböcker när vi märkte att de flesta börja-läsa-böcker handlade om fotboll och min son Felix inte var intresserad av fotboll. Men det finns inte tid, kanske senare.
Familjen går också mycket tillsammans i skogen och plockar bär och svamp.
– Allt vi gör gör vi tillsammans. Det beror mycket på att Jörgen är borta mycket men även på att vi har dåligt med barnvakter.
Men någon fest nu och då kan Victoria och Jörgen gå på utan barnen. Då portionerar man ut barnen till olika ställen så att ingen ska behöva ha alla tre samtidigt. Varje år åker familjen också på en charterresa för att komma till värmen.

Trivs med sitt liv
– Jag är en ganska nöjd människa, jag trivs med mitt liv och är tacksam över småsaker.
Som till exempel när mellansonen tar sina första simtag och uppvisar en sådan glädje. Man vet aldrig när allt tar slut och det har Victoria fått uppleva. Hennes far och svärmor är döda och hennes mamma blev allvarligt skadad i en bilolycka. Kanske det är en orsak till att Victoria vill ha familjen samlad. Hon tror också att hennes barndom kan ha gjort att hon själv prioriterar familjen. Samtidigt erkänner hon att politiken börjat locka henne till sig.
– Men jag stoppar. Kanske om några år.
Genom jobbet i kommunkansliet har hon fått en insikt i vad som händer i kommunen. Men just nu prioriterar hon familjen.
– Jag räknar med att jag hinner vara aktiv i både det ena och det andra.

Text och foto:
NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax