Jag pratar ofta men talar sällan”
Raija-Liisa Eklöw, 60 år
Namn: Raija-Liisa Eklöw, född Lampi.
Född: den 12 mars 1947 i Viitasaari.
Yrke: lagtingspolitiker för liberalerna, röntgenskötare.
Bor: på gården Märlos i Lumparland Norrboda.
Familj: maken Kurt, samt dottern Susann, numera gift Werner i Ekenäs med make Marco och barnen Amanda, 7 år, och Emilia, 5 år, samt sonen Sam med maka Angela och deras dotter Kira, 4 år.
Födelsedagen: firas med öppet hus på restaurang Vreten i Folkhälsans allaktivitetshus på födelsedagen, måndagen den 12 mars, mellan klockan 14.30 och 17.30.
Det är lite snacka och mycket verkstad som gäller för lagtingspolitikern Raija-Liisa Eklöw. Detta trots att hon inte alls är tystlåten. Hur går det ihop?
– Jag pratar ofta, men talar sällan, konstaterar hon.
Alltså: talarstolen i lagtinget är inte hennes favoritplats. Svenska språket som nog till vardags rinner på obehindrat kan låsa sig en aning inför publik och då kan de svenska ändelserna börjar leva sitt eget liv.
– Nej, hellre jobbar jag konkret med frågorna i näringsutskottet. Där känner man att man kan göra nytta i och med att man får träffa näringsidkare av alla slag.
Hon har samma dag Pratstunden görs ett möte med utskottet om EU:s havspolitik. Det handlar om Östersjöns miljö. Viktigare frågor än så finns knappast.
– Jag försöker stå för bonnförnuft. Och för livserfarenhet och för konkreta lösningar.
Kunnigt och handfast tar hon i och sätter fart, får saker att hända.
Toatömning
Raija-Liisa Eklöw sitter på en av de två platser Åland har i Nordiska rådet. Där arbetar hon i miljö- och naturresursutskottet.
– En gång framkom nya fakta i en sak på torsdagen och redan följande måndag kunde jag ställa frågor till de ansvariga. Vilket annat organ fungerar så snabbt och enkelt?
Mycket nöjd är hon med rekommendationen om toalettömning från färjorna i Östersjön, som togs i rådet nyligen. Att frågan aktualiserades beror bland annat på artiklar i Nya Åland.
– Genom att de övriga Östersjöländerna samarbetar kan också påtryckningar göras mot Ryssland. Det heter numera att allt toalettavfall ska finfördelas och tömmas i land och det sker nog så också – oftast. Men visst kan det fuskas ännu. Det positiva i sammanhanget har varit att få höra att personalen i hamnarna har ställt sig positiva och inte klagat över eventuella nyinvesteringar.
Liberalerna störst?
Just nu, inför höstens lagtings- och kommunalval, jobbar liberalerna hårt på att bli Ålands största parti.
Varför valde du liberalerna?
– Vad annars?
Så lyder svaret, uttalat med ett skratt. Hon har fått frågan förut.
– Jag tycker liberalerna visar störst förståelse för minoriteter och inflyttare. Vi är många från Finland på Åland numera, kanske 3.000, och det gäller för oss att acceptera svenskan och att ständigt försvara Åland gentemot tidningsskriverier i riket.
Mångkulturell by
Raija-Liisa Eklöw kom till Åland i början av 1970-talet. Det blev aldrig av för henne att prata finska med barnen. Det är en sak hon ångrar i dag.
– Men å andra sidan ska ingen komma och säga något om jag använder finska privat i butiker eller mellan vänner.
Glädje över att få bo i det mångkulturella Norrboda visar hon tydligt.
– Vi är 8 nationaliteter på 35 invånare! Det är roligt!
När blir man ålänning då?
– Man måste utse sig själv till ålänning. Det är bara att bestämma sig för att ”nu är jag det”. Ingen annan gör det åt en.
Florist eller barmästare
Väntans tider inför valet går hon alltså i just nu.
Raija-Liisa Eklöw har suttit i lagtinget sedan 1995, alltså i 12 år. Efter två perioder, åtta år, måste hon säga upp sin tjänst vid Ålands centralsjukhus.
– Åland är enda plats på jorden där man lagstiftat bort rätten till tjänstledighet för förtroendevalda. Så jag har inget jobb att gå tillbaka till, bara en gammal utbildning i bagaget.
Första gången skrällde hon till i valet och fick 203 röster.
– Nu efter Tehy-strejken blir det färre. Det finns nog många som tycker att vi inte gjorde tillräckligt då.
Något spänd är hon över valresultatet.
– Man vet aldrig vad som händer. I kärlek och politik kan allting hända. Kommer jag inte in denna gång så får jag väl skaffa mig ett nytt yrke på gamla dagar. Två drömjobb har jag kvar att pröva; florist eller barmästare.
”President”
En föreningsmänniska hinner Raija-Liisa Eklöw också vara. Hon är ordförande i Ålands lungskadeförening, hon är styrelsemedlem i landskapsföreningen Folkhälsan, hon är president i Lions Club Åland Freja, hon är byalagets ordförande och sist, men inte minst, hon är medlem av Surströmmingsorden, som träffas tre gånger per år för att tillsammans förtära surströmming.
– Uhhh, det är så gott, bara jag tänker på det vattnas det i munnen, säger hon och torkar sig lätt om hakan…