Kalle Lund står för draget i låtarna
Kalle Lund fyller 80
Namn: Karl ”Kalle” Börje Lund.
Född: Den 25 december 1930 i Kumlinge.
Bor: I Godby och i Vreten i Mariehamn.
Familj: Hustru Britt-Marie, född Åkerlund, barnen Eva Granholm och Peter Lund, fem barnbarn.
Födelsedagen: Firas med öppet hus på Allaktivitetshuset Vreten på trettondagen den 6 januari mellan klockan 14.00 och 19.00. Blommor och presenter undanbedes, i stället ställs en sparbössa fram. De insamlade pengarna går till något behjärtansvärt ändamål. Spelmän välkomnas med sina instrument, hälsar Kalle.
Åländsk dragspelsmusik kan sammanfattas i ett enda kort namn: Kalle Lund. Alla vet vem han är. Alla har hört hans klämkäcka eller för all del rätt vemodiga låtar. Och att växla ett ord eller två mellan låtarna drar han sig inte heller för.
Tusentals låtar kan han.
Vilken är favoriten?
– ”Fiolen min” tycker jag mycket om, men det är väl egentligen en fiollåt. ”Amerikansk Jularbovals” är en annan favorit.
Vilken låt är mest efterfrågad?
Han spelar några toner. Det är ”Drömmen om Elin”.
När vi talar om favoriter minns Kalle en melodi han hörde en endaste gång i Texas Bar i Buenos Aires under de glada sjömansåren på 1950-talet.
– Jag vet inte vad melodin heter, men slingan sitter kvar i mitt huvud sedan dess.
Han tar upp sitt spel och drag några toner som klingar ut över det vintriga Mariehamn. Melodin han minns är en argentinsk tango som ljuder både vackert och lite vemodigt.
Sju dragspel
Vi träffas i Lunds lägenhet i Allaktivitetshuset, dit paret flyttade tidigare i höst.
– Vi låg en månad i hamn på den tiden och det hördes dragspelsmusik överallt, i både tid och otid.
Vad betyder musiken för dig?
– Musiken är glädje och känsla, när jag är ute och spelar vill jag se på människorna som lyssnar. Jag tar in dem i ögonen, låter känslan gå igenom min kropp och ge tillbaka känslan i musiken som kommer genom mina händer.
Sju dragspel har han i dag. Det tyngsta väger tolv kilo. Spelningar åtar han sig gärna ännu i dag, men av förklarliga skäl sitter han helst och spelar. Och han vill inte hålla på mer än en timma i taget. Sedan blir det för tungt.
Möjligen har han en konkurrent i rollen som dragspelsfavoriten nummer ett på Åland – Greta Sundström.
– Men hon är ju proffs hon.
Säger han bestört vid jämförelsen.
Spelat i 70 år
Egentligen hade Kalle gärna spelat fiol han också, men en handskada som försvårat rörligheter i några fingrar satte stopp för det. Skadan gör det också knepigt att spela dragspel, men han har, som han säger, lärt sig kompromissa med speltekniken genom åren.
Redan som 11-åring köpte Kalle sitt första dragspel. Det betyder att han i dagsläget spelat i runda tal i 70 år nu. Det är sant att han betalade dragspelet själv. Han hade förtjänat lite pengar på fiske tillsammans med farfar.
Pappa Thure spelade fiol och var aktiv i Kumlinge spelmanslag, mamma Ellen sjöng i kören. Det föll sig naturligt att han spelade med pappa och redan som 12-åring spelade han på den första offentliga spelning, ett bröllop.
– Jag kunde några få låtar. Vi drog dem, samma gång på gång hela natten.
Maskinskötare
Som 16-åring var det dags att ge sig ut och tjäna pengar. Han flyttade in till Mariehamn och blev springpojke i en matbutik. På 1940-talet lockade det stora landet i väster. Med hjälp av några kompisar fick han jobb som kockjungman på en motorseglare som gick mellan Gotland och Stockholm.
Finska sydamerikalinjen mönstrade han på 1949. Då var han motorelev på fartyg som gick mellan Sydamerika och Finland. Det var under den tiden han hörde melodislingan som satte sig i hans huvud och sitter där ännu i dag.
Efter några år till sjöss arbetade han en period som typograf i Stockholm innan han återvände till Åland och en teknisk tjänst på Ålands centralsjukhus. I Stockholm hittade han sin hustru, Britt-Marie, som ursprungligen kom från Brändö. Paret gifte sig 1955.
År 1960 fick han en tjänst som maskinskötare vid Grelsby sjukhus och det blev det arbete han kom att ha under 30 år, ända fram till pensioneringen.
Komponerar
Genom alla år har musiken följt honom. Han har spelat i otaliga konstellationer och band, som Spelevinkarna, Accordion Club och Kalle Lunds trio.
2007 utkom hans enda cd – hittills. ”Kalle Lund spelar Kumlingelåtar, och några till.” Denna cd handlar om ett musikaliskt arv efter far-och morföräldrar och inte minst efter hans mormors far Karl August Lindström, kallad Visingin efter gården med samma namn samt spelmanslegenden Otto Silander.
Kalle komponerar också en del låtar själv, bland annat ”Frans vals” och ”Accordion Club March”.
Spelar du efter noter eller efter gehör?
– Jag är en gehörspelare, men kan också läsa noter. Helst vill jag lägga undan noterna och spela med känslan. Jag tycker inte om att vara notbunden.
Sten Broman sa att han hatade dragspel.
– Jo, jag förstår honom. Jag hatar också dragspelsmusik ibland, säger Kalle med ett skratt. Det är när det låter illa på grund av dåligt spelande. Men när man är i rätt sällskap och både instrument och spelman stämmer, ja då är det en njutning att höra på dragspel!