DELA

Karsten brinner för ungas projekt

    Karsten fyller 50
    Namn: Karsten Steiner.
    Född: Den 5 januari 1962 i Essen i Tyskland.
    Bor: I Saltvik Ödkarby.
    Titel: Lektor i musik vid Godby högstadieskola, ämneslärare i geografi och biologi, håller dessutom funktionsinriktad musikterapi för barn, unga och vuxna.
    Familj: Fru Virginija med sönerna Kestas, 26 år, och Gintas, 24 år, och barnen Mats, 23 år och Nadja, 17 år
    Födelsedagen: Är bortrest.
    Han verkar rätt seriös, tar inte alltför lätt på saker och ting. Man känner sig trygg och säker. Under lugnet brinner engagemanget.
    – Ungdomarnas bästa är det verkligt viktiga, säger han.
    Låt oss börja med att berätta en nyhet:
    Den 19 oktober nästa år kommer ett gäng ungdomar att uppföra Ålands första egna skolmusikal på Alandica på temat ”varför reser vi?”. För manus och regi står Soffi Sonck medan Peter Hägerstrand svarar för musiken. Drygt 30 ungdomar är inblandade i projektet.
    Och vem är projektledare?
    Just det. Mr projekt själv – Karsten Steiner. Hans arbetsmetod heter projekt. Genom dem engagerar han ungdomarna, ofta i form av resor.
    – Det är viktigt att de unga får se andra länder, andra miljöer och sedan komma tillbaka till Åland och veta varför de kommer tillbaka. Att komma bort från Åland, och det inte bara genom shoppingresor till Stockholm, och dessutom resa utan mamma och pappa är rätt stort för våra ungdomar. Det blir en utmaning som utmynnar i ett ”Yes, jag klarade det!”. Det är sånt som lyfter.

    Projekt i 20 år
    Resor och samarbete med lärare från länderna runt Östersjön började redan för 20 år sedan. Karsten är en senior i gänget numera. En inbjudan kom från Norrtälje. Snart inleddes Baltic Week, som ett miljö- och kulturprojekt. Det ordnades läger här på Åland och svarsbesök. År efter år.
    – I olika familjer har 1.500 personer varit engagerade och runt 300 åländska ungdomar har genom åren rest till andra länder.
    Verksamheten är väl inkörd, nu fortsätter vi med större koncentration på miljöfrågor, medan de kulturella inslaget fått stå tillbaka något. Dessutom har man upptäckt fördelar med att bo tillsammans, i lägergårdar eller stugområden, i stället för att inkvartera de unga i familjer.

    Vidga blicken
    Karsten har arbetat för att vidga blicken för hundratals unga ålänningar.
    – Tja, de har i alla fall fått möjligheten att till exempel se hur det ser ut i Polen. På resorna är jag både reseledare, mamma och pappa, men kicken är att jag måste tänka på deras sätt. Det gäller att kunna starta en Facebookgrupp för en resa. Det ger Aha-upplevelser och det ger i sin tur styrka.
    Blir du aldrig trött?
    – Det ska erkännas att det är otroligt mycket arbete, med pengar och papper. Men, redan när en ung person blir intresserad av ett projekt visar det att det finns inspiration. Jag jobbar helst med de som vill jobba, jag sjunger helst med de som vill sjunga. När folk får göra det de tycker om blir det bra.
    Han passar på att berömma skolledning och utbildningsväsendet på Åland.
    – Det känns fint att ha ledningens stöd och när det gäller projektarbete inom skolvärlden är Åland enastående med sina korta beslutsvägar.
    Läs mer i papperstidningen!

    Kiki Alberius-Forsman