DELA

”Min fru är min bästa vän”

    Henryk Gwardak fyller 60 år
    Namn: Henryk Bronislaw Gwardak.
    Född: 1 september 1951.
    Bor: I Saltvik Kvarnbo.
    Familj: Hustru Katrin, bror Romuald.
    Födelsedagen: Firas med strandpromenad på Wislanäset och middag i Elblag i Polen med hustru, släkt och vänner.
    Henryk Gwardak, Saltviks garvade kantor, svarar i telefonen. Han befinner sig just nu i sitt födelseland Polen, i Elblag, där han och hustrun Katrin har en lägenhet.
    – Jag läste om Wislanäset i tidningen. Jag känner igen det där, säger han.
    Ordinarie familjeredaktör Kiki Alberius-Forsman har cyklat runt Östersjön och rapporterade i förra veckan från Polen. Henryk Gwardak nämndes i artikeln. Kiki hade spanat in honom i en turistbroschyr där hon läst om orgelfestivalen i Stegna.
    Är du känd i Polen?
    – Det beror på. I norra Polen är jag ganska känd som organist och kulturarrangör. Jag grundade festivalen i Stegna för 30 år sedan, men jag arrangerar den inte längre. I år spelade jag bara en konsert där.
    Henryk har gjort otaliga konserter genom åren. Nästan 600 på Åland och 400 utomlands. Han har bland annat spelat i domkyrkorna i Uppsala, Åbo, Reykjavik, Köpenhamn, Berlin, Lausanne och Linz i Österrike. Mäktigaste konserten var nog i Notre Dame i Paris år 2006.
    – Det var 2.000 personer i publiken. Platsen är alltid intressant men det är nog publiken som gör att man känner sig lite speciell.


    Stannade 25 år
    Arbetet som kantor i Saltviks församling har pågått i nästan 25 år. Lika länge har han varit musiklärare vid Ålands musikinstitut, och sedan 2001 är han styrelseordförande i föreningen Ålands orgelfestival.
    Valet av orgel kom i skolåldern. Orgelspelet fascinerade honom så mycket att han bestämde sig för att byta det från sitt andra till första instrument.
    – Att spela i kyrkor var nästan självklart. När man tänker på orgel, tänker man på kyrka, säger Henryk som utbildade sig till kantor.
    Under en orgelfestival i Frombork 1986 lärde han känna svensken Stig Gustav Schönberg. Schönberg berättade att Saltviks församling behövde en kantor.
    – Jag sa att jag kanske provar på skoj och ser hur det ser ut. Först tänkte jag ett år eller kanske två. Det har blivit 25, säger han och skrattar.


    Tufft
    Katrin, som också är kantor, kom in i bilden -89. Paret träffades på en konsert i Föglö. 1995 gifte de sig.
    Utan Katrin hade livet på Åland varit betydligt tuffare för Henryk.
    – Jag var ensam i början vilket var ganska svårt. Katrin hjälpte mig mycket.
    Språket har han nog aldrig lärt sig helt och hållet. Det gör man inte heller, menar han.
    – Det gäller nog alla utlänningar oberoende hur länge man bott på ett ställe i ett främmande land.


    Tomma kyrkor
    Skillnaderna mellan livet i Polen jämfört med Åland är markant. Över 90 procent av polackerna är katoliker, medan allt färre går till kyrkan i ett protestantiskt Finland.
    – Det är två olika världar kan man säga. Länderna har helt olika kulturer, miljö, olika typer av människor, vanor, synpunkter på livet…
    – En del flyttar från hemlandet och glömmer eller försöker glömma allt som hänt. Andra orkar inte och flyttar tillbaka. Men jag har valt att kompromissa.
    Ena foten här, andra i Polen.
    – Det är ett sätt att leva. Men så länge man orkar.
    Tröttnar du aldrig efter 25 år i samma församling?
    – Om jag bara hade det här jobbet skulle jag säkert ha tröttnat på det för länge sen. Att jobba som kantor är inte det roligaste arbetet som finns, det beror på uppgifterna man har och att man är ganska ensam.
    Kantorjobbet i Polen var något maffigare än här.
    – I Polen på gudstjänst var det alltid fullt och då behöver det inte vara en söndag. På Åland är det tomt, kyrkorna är tomma.
    När han kom hem till Saltvik i mitten på augusti i år, kom ynka två personer till en musikandakt.
    – Sådant gör att jag blir ledsen och lite besviken.
    Om 10 år tror Henryk att han fortfarande pendlar mellan Åland och Polen. Han har ingen släkt kvar i Polen och vill absolut inte lämna Åland. Här trivs han trots allt väldigt bra.
    – Allt slutar nog på Åland där har jag min fru och bästa vän. Hon är en jättefin människa och det är tack vare henne jag står ut med situationen. Hon hjälper mig otroligt mycket.

    Cecilia Lindvall

    cecilia.lindvall@nyan.ax