DELA

Musik, musik och mera musik

Randolph Reymers, 50 år
(På bilden från fjolårets julshow flankeras Randolph av Fredrik Erlandsson och Kurt Lindbom.)
Namn: Randolph Roger Reymers
Född: den 14 februari 1957 i Mariehamn.
Bor: Kilvägen i Mariehamn.
Yrke: musikhandledare/musiklärare, musiker.
Familj: fru Annika, sonen Tomas och döttrarna Anna och Tove och dvärgschnauzern Ebba snart två år.
Födelsedagen: firas med mottagning för de ”närmast sörjande”. Det blir gårdsfest i sommar för vänner och bekanta.
Vem har inte dansat till Randolph Reymers? Orkestrarna och sättningarna har varit många genom åren, men Randolphs röst har alltid funnits där, tonsäker, imiterande, lite raspig, högt i registret. Vi har hört den ofta, i rena dansbandslåtar, gammeldans, pop, rock, gospel, jazz. You name it.
Och vi har hört rösten i 35 år, alltsedan Randolph började sjunga och spela trombon(!) i Christoffer Columbus på Socis som 15-åring, fram till idag i For Fun. Han fyller 50 på onsdag.
Hur kom du in på musiken?
– Oj, det är så längesedan. Jag tror jag alltid varit intresserad, men det var nog tiden på Uncan som blev en liten språngbräda. Då kom jag i kontakt med Kutten Lindbom som var ungdomsledare och några andra likasinnade. Då var det inte så svårt att göra slag i saken.
Men Randolph har också musikalisk påbrå. Pappa Runar Reymers hade musikaffär på Norragatan 5 fram till mitten på 60-talet.
– I yngre år var pappa runt i skärgården och på fester på landsbygden och spelade. Folk som kände honom berättar att han var väldigt ivrigt, det var ingen hejd på honom.


Pappas låtar på cd
Pappa dog tidigt i Randolphs liv, redan 1975 som 67-åring. Nästa år är det 100 år sedan Runar Reymers föddes, och då har sonen Randolph vissa planer.
– Jag leker med tanken att kunna samla musik som min far har gjort och ge ut på cd. Han skrev rätt mycket musik. Det här är en sak jag gärna vill genomföra, det blir ett litet bokslut över pappa.


Finns på film
Runar Reymers sånger finns inspelade sedan tidigare, på en film om Åland som han själv gjorde på 60-talet. Där sjunger dottern Tina Bergendahl och Dan Eriksson bland annat.
– På den planerade cd:n skulle jag förstås sjunga själv, men också min dotter Anna. Just nu pågår sorteringsfasen av allt som finns på noter.
Projektet handlar förstås om pengar och att försöka få kulturbidrag.
– Jag skulle vilja använda levande musik så mycket som möjligt.


Många band
Det projektet handlar om framtiden. Ser man bakåt på Randolphs liv hittills handlar det som synes om musik, musik och mera musik. Banden som passerar revy är Faction, Boris Orchestra, Yester, Davids, Soundway, Midnight Movers…
Christoffer Columbus var alltså det första bandet, där 15-årige Randolph Reymers spelade med Sune Sagulin, Rune Eriksson, Elof Karlsson, Sture Lund och Kaj Eriksson.
– Jag tror vi då var bland de modernare dansbanden och hade blåssektion. Då spelade jag trombon och sjöng, inte samtidigt dock, men det var en lustig kombination.


Klassisk LP
Efter högstadiet började han på Handelsläroverket samtidigt som han spelade på Socis.
– Det var ju inte så kul att plugga då. Det var musiken som gällde och jag var inställd på att bli popstjärna. Att gå i skolan var mest ett krav från föräldrahåll.
Det blev flera band och den klassiska LP:n där Yester, med Randolph som sångare, hade ena sidan och ett annat åländskt band, Tellus, hade låtar på den andra sidan. Skivan kom ut 1979.


Nöjesmoguler
Sedan var Randolph och kompisen Peter Granholm i Yester inställda på att bli nöjesmoguler i den lilla staden.
– Vi öppnade musikaffären PR-musik 1980, jag var med och startade diskotek Galleri 1982, vi hade uthyrning av diskoutrustning och jag höll på och knäckte som diskjockey samtidigt. Det var väldigt slitsamt.


Nattuggla
Kvälls- och nattjobb har ändå varit vardag för honom i alla år.
– Det är verkligen inte konstigt att jag haft svårt att lägga mig i tid. Jag är nog betydligt piggare på natten än på morgonen. Det har förändrats lite med åren, nu kan jag nog krypa ner lite tidigare med frun och kolla på något trevlig tv-program, men morgonpigg har jag aldrig varit.


Musiklärare
1985 styrde Randolph med familj kosan till Härnösand och började plugga där till musikhandledare. Två år senare var han klar.
– Då fanns det inte jobb för mig här, utan jag hoppade på ett musiklärarjobb i Strandnäs högstadieskola 1989.
Några år vikarierade han också som musikterapeut inom mentalvårdsförbundet och på Backaskolan med utvecklingsstörda. Försök att fimpa dansbandssvängen har han också gjort.


Musik som heroin
– 1997 begärde jag avsked från Soundway när jag fick musiklärarjobbet i Kyrkby högstadieskola. Men jag var snart tillbaka igen. Det är som ett heroin det här. Jag fick bara ont i ryggen av att spela Bingolotto framför tv:n och sjönk allt längre ner i soffan.
Nu spelar han med festbandet For Fun.
– Det är ganska okej med deras upplägg. Det blir inte mastodontspelande varje helg.
Randolph vill bland annat ha somrarna i möjligaste mån lediga.
– Vi spelar golf sedan 1999, och det tar en del tid.
Men musiken är förstås ännu huvudsaken. Och nu väntar vi på cd:n med pappa Runars låtar.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax