DELA

Roliga Ramona rattar rakt och rätt

Fakta / Ramona Jansson-Eker, 40 år
Namn: Lisbeth Ramona Jansson-Eker.
Född: den 23 oktober 1968 i Finström Pålsböle.
Bor: i Geta Östergeta.
Yrke: taxiförare och egen företagare som trafikidkare.
Familj: make Hans-Erik, döttrarna Nicole, 12 år och Lemone, 9 år.
Födelsedagen: får avfiras i arbetets tecken. Det blir fest för inbjudna lördagen den 25 oktober.
Det fattas inte ord och det fattas inte tankar. Det säger hon om skolbarnen i Geta
– De har alltid något att berätta.
Precis det har jag lust att säga om henne:
– Hon har alltid något att berätta. Något roligt.
Skratten är inte få. Det läckra tandsmycket glimmar till nu och då.
Ramona Jansson-Eker är som gjord att ha framför sig på taxifärden. Lättsam och lagom pratsam, serviceinriktad, säker och trygg.


Rådjurskrock
Taxikortet har hon redan innehaft i 18 år. Skolelever har hon kört ett par år nu.
Har det smällt ofta då?
– Nej men! Det var lustigt, just i dag, dagen för min 40-årsintervju, körde jag i ett rådjur för allra första gången. Men det gick bra, det rullade runt och sprang till skogs. Jag har bara undrat hur länge det skulle dröja för vi ser verkligen många rådjur i Geta i höst. En dag räknade skolbarnen till 18 djur på ett enda ställe.


150 km i Geta
Hennes skolskjutsschema i Geta är fullmatat.
Klockan 07.15 startar hon hemifrån och snart därefter plockas första högstadieeleven upp i Snäckö. Sedan far hon via Isaksö, Dånö till Västergeta, där de sex högstadieeleverna inväntar nästa buss till Godby. Sedan far hon till Isaksö, Långö och runt Bolstaholm för att köra 15 skolbarn till Geta skola.
– Varje dag kör jag 150 kilometer i Geta! Faktiskt! Jo, jag vet rätt mycket om Getaborna, det måste man säga. I alla fall vet jag säkert när var och en stiger upp.
På dagtid blir det färdtjänstresor.
– Det är roligt med tanterna. De är så tacksamma för så lite. Bara man bär in deras matkasse så blir de jätteglada, men man behöver ju bara gå till sig själv för att förstå vad lite extra service gör när man blir gammal och får svårt att röra sig.


Sju stadsresor
Ramona efterträdde den smått legendariske Getachauffören, den nyligen avlidne, Harald Berndtsson, som var känd för att ta hand om gamla och sjuka med extra personliga omsorger – också följa med in till doktorn och berätta om krämporna.
– Ja, honom är det inte lätt att efterträda. Men det händer nog att jag också kan komma med in till läkaren, om någon så bara önskar. Det kan vara att de hör dåligt vad läkaren säger och vill ha hjälp med att lyssna och förstå.
Resorna till Mariehamn kan bli många.
– En gång i somras körde jag sju gånger till stan!


Jourtaxi
Ekers taxi håller jour dygnet runt.
Både maken och pappan kan rycka in men allt som oftast blir det körningar också på helgnätter. En hel del kunder kör hon till och från anläggningen Havsvidden.
– Jodå, mitt i natten så där vid halv fyra kan det ringa. Då är det tur att man fått sig kaffe på kvällen så man håller sig vaken.


Alkolås
Det finns vissa företeelser i den åländska trafiken som oroar henne:
– Dagligen kör folk på fyllan på den här holmen. Det är tragiskt! Det måste tydligen till strängare straff för att få ett slut på fyllekörningarna.
Själv har hon valt att installera alkolås i taxin.
– Då säger folk att någon annan kan blåsa. Men vem i hela världen skulle i nyktert tillstånd blåsa för en förare som inte är nykter? Och riskera liv och lem?


Skönt nykter
Det blir mycket körningar på helgnätter. För Ramona gäller det att vara i kördugligt skick. Nästan hela tiden.
– Jag har blivit lite anti-drickande med åren. Att folk blir onyktra bekommer mig inte, men till slut tycker man att man kan klara sig lika bra ändå. Det är skönt att vara nykter på en fest, man far hem när och hur man vill, och så mår man som en prins dagen efter.


Körde på åker
Redan som åttaåring började hon köra farfars gamla Folka ute på en åker, avslöjar hon.
– Jo, jo, det var övningskörning det.
Redan på högstadiet var det dags att pröva på bussen. Hon väntade sedan ivrigt på att fylla 18 och få köra på riktigt.
Man kan lugnt påstå att hon gått i pappas fotspår, pappa Kent har kört både lastbil, buss och långtradare. Mamma Lisbeth var hemma med barnen och jobbar nu som försäljare i en livsmedelsbutik.
Ramona är för övrigt född på ett museum – i det lilla huset nära Prästgården i Finström, det som numera är von Knorringmuseet. Hennes morföräldrar var arrendatorer där och efter familjens flytt till Geta älskade Ramona att komma på besök och springa runt med alla kusiner i omgivningarna. Lillasyster Barbro lekte hon med där hemma.


Anti-tanti
Efter Godby högstadium gick hon en kort tid på gymnasium i Norrtälje och så prövade hon på en rad olika arbeten – och trivdes lika bra överallt.
– Jag har gått i livets skola. Den var bra. Sedan jag var 16 år har jag varit arbetslös i två veckor.
Ett år på Ålands yrkesskolas klädsömnadslinje var extra roligt och lärorikt. Sömnad är ännu i dag ett stort intresse. Lappteknik är en av hennes specialiteter.
– Numera går jag också på ”anti-tanti-motion”, det är stavgång och vattengympa det.


Mer golf
Ett tag jobbade Ramona på Grillsnäckan i Godby hos Peter och Yvonne Bergendahl.
– De är de bästa och roligaste arbetsgivarna jag haft.
En dag 1991 kom det in en kille och bjöd Ramona till en julfest. Det var Hans-Erik. Festen var lyckad. Den 22 juli 1995 stod de båda framför prästen.
Paret bodde först i Godby, men byggde eget och flyttade till Geta och släkten där 1998.
Om tio år?
– Jag hoppas få vara frisk och kry. Jag kör nog skolbarn och taxi fortfarande, eller så har jag börjat inom restaurangbranschen igen. Om tio år är barna stora. Hum… Då kommer jag få mer tid att spela golf med min man. Det blir jättetrevligt!

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax