DELA

Så blev ”Pantamera”Kristers melodi

    Krister fyller 50
    Namn: Krister Alexander Martell.
    Född: Den 3 mars 1962 i Kimito.
    Bor: I Mariehamn.
    Yrke: Företagare.
    Familj: ”Ja.”
    Födelsedagen: Det blir lugnt bara, säger jubilaren.
    Han hade knappt satt sin fot på en färja före den dag han började arbeta till sjöss.
    Han hade knappt ens sett en dator, ändå blev datorer ett hans viktigaste arbetsredskap.
    – Jag har aldrig gått färdigt plogade vägar, säger han själv.
    Så är det. Krister Martell går egna stigar och har sina åsikter, starka åsikter. Ändå – han är lågmäld och försynt, han gormar inte och går på som någon stridstupp. Inte alls, han pratar eftertänksamt, med låg röst. Han ger i lugnt tempo sin syn på sakernas tillstånd.
    Det är tomglas och panten av tomglas som har blivit hans grej. I Pratstunden hör vi hans version av händelseförloppet, och bara hans version. Men intressant är det likaväl. Han har en rättsprocess på gång, har förlorat i hovrätten men har gått vidare till Högsta domstolen. Han själv ser det som Davids kamp mot Goliat, lillen mot jättestora jätten.
    Tröttnar du inte på att strida?
    – Jo, men jag har inget alternativ. Det finns så mycket tokigt i branschen. Världen styrs inte av de som har de smartaste lösningarna. Världen styrs av dem som har makten.

    Skoltrött
    Krister Martell kom från Kimito till Åland första gången 1978, han var rejält skoltrött, men plugga måste man, det sa alla till honom.
    Han sökte kortast möjliga utbildningsväg och gick Sjömansskolan under en termin. På det följde fem år på sjön. Han var mässkalle på Gustaf Eriksons kylfartyg, bland annat m/s Fiskö.
    – Vi var igenom Panamakanalen, i Argentina och i Sydafrika. Båten var 74 meter lång och 11 meter bred och med den for vi tur och retur över Atlanten.

    Får inte diska
    Så hände något. Kristers händer blev såriga och svullna. Han hade drabbats av svår kontaktallergi.
    – Händerna såg ut som blodapelsiner, ingen ville sitta bredvid mig i mässen ens, så hemskt såg det ut. Senare fick jag faktiskt papper på att jag inte får diska. Det var diskmedlet som orsakat allergin.
    Krister fick sjukpension en tid fram tills dess han hittat ett nytt yrke. Han började studera vid Ålands handelsläroverk.
    – Vid det laget hade jag knappt sett en dator, jag kände mig som världens dummaste människa.
    1987 var han klar och startade då en bokföringsbyrå med brodern Greger Martell i Kimito.

    Bryggerisystem
    Drygt tio år senare var Krister tillbaka på Åland och ett arbete på bryggeriföretaget Koffs regionlager på Åland. Det var där intresset för hanteringen av tomglasen började.
    – Småningom utvecklade vi ett datasystem, som går ut på att all tomglashantering klareras centralt, vi ansökte och fick patent på det.
    Han tackade för sig efter några år.
    – Rutiner är inte för mig, det är inget jag ska hålla på med helt enkelt, det vet jag nu.

    Patentstrid
    Tillsammans med kompanjonen Clas-Johan, ”C-J”, Karlsson i Ekenäs startades företaget Retpack och det dröjde inte länge innan de var inne i en strid om patenten.
    – Vi anser att vi blev blåsta de tog våra idéer och låste dörren, säger han. Kan någon förklara hur de tre största bryggerierna anser sig ha rätt plocka cirka 30 miljoner euro per år från kunderna?
    Det blir så mycket, hävdar han. Hanteringen av panterna på tomglasen omsätter cirka 300 miljoner euro i Finland. 90 procent av burkarna/flaskorna kommer tillbaka och kunderna får därmed sin pant. Kvar blir tio procent, det vill säga 30 miljoner euro som bryggerierna tar hand om.
    En av aktörerna är Alko.
    – Staten om någon borde väl följa spelreglerna för sekretessavtal, patentansökan och patent, säger Krister
    Hans kamp går vidare.

    Två beslut
    På ett mer personligt plan har Krister tagit två viktiga beslut i livet som han berättar öppet kring:
    – År 1996 bestämde jag mig för att helt lämna bort alkoholen, berättar han. Jag insåg att det inte funkar att dricka för mig. År 2004 bestämde jag mig för att leva utan cigaretter.
    Vad njuter han av i dag?
    – Promenader är bra. Jag tar långa promenader dagligen.

    Kiki Alberius-Forsman

    kiki@nyan.ax