Snip-Johans väg från Madrid till Nääs
Johan fyller 40
Namn: Johan Patrik Sjölund.
Född: Den 4 januari 1972 i Mariehamn, är uppvuxen i Saltvik Haraldsby.
Bor: I Saltvik Nääs.
Yrke: Ekonom, egen företagare inom turism och konferens, driver Meeting Event Åland och wellComing.
Familj: Gift med Terhi ”Tette”, dottern Enni, 4 år och bebisdotter född i oktober, ska döpas 7 januari, ett av namnen blir Victoria.
Födelsedagen: Firas med gårdsfest i sommar på den altan Johan som bäst bygger ut mot stranden..
Det känns som vi är gamla kompisar, så omedelbar och öppenhjärtlig är han, Johan Sjölund, social på så sätt att han lurar en att själva lägga ut texten om stort och smått.
Han visar mig in. Huset är bara ett par år gammalt, Åstuna står det ovanför dörren. Köket är husets hjärta, med fönster i tre väderstreck ut mot Hagaslätten och sittbänkar framför varje fönster. Därtill en kristallkrona i taket.
Han jobbar hemifrån i mellandagarna. Han har också kontor på Torggatan med utsikt över Bussplan.
– Jag verkligen älskar Åland. Jag är en extremt nöjd lokalpatriot och därför är jag extra lycklig över att få sälja upplevelser i det här landskapet, säger han glatt.
Åland bäst
Sammantaget har han fem år i Madrids absoluta centrum bakom sig. Därifrån bar det direkt ut till lillstugan i Nääs, som står kvar på strandtomten, helt nära det nybyggda huset.
– Man har alltid en vardag någonstans. Man kan välja en cool livsstil, man kan vilja göra pengar – men vad spelar pengar för roll om du aldrig är hemma?
Åland är enligt honom världens bästa plats för barn att växa upp på.
– Här kan man ha sin vardag, sitt jobb, och en kvart efter att det är klart kan du sitta på en holme med en kall öl i handen. Det är oslagbart.
Haraldsby ”otroligt”
Vi tar det från början. Pappa var maskinchef, mamma arbetar inom åldringsvården, tre barn fanns i familjen som först bodde i Mariehamn för att när Johan var ett par år flytta till Saltvik Haraldsby.
– Alltså Haraldsby är otroligt. Där finns så mycket historia, allt från vikingatiden och tiden med tegelbruk och sågverk, bageri och bio. Visste du att Ålands första gatubelysning fanns där?
Johan gick i skola i Rangsby och i Godby och i Ålands handelsläroverk. I Åbo Akademi studerade han ekonomi. Som en del av studierna arbetade han sju månader i Guatemala för att övervaka ett kraftverksbygge där 400 personer slet dygnet runt och fick allt färdigt på ett halvår.
– Snacka om projektledning, utbrister han.
Konsultliv
En första sväng till Madrid på 1,5 år hanns med i mitten av 1990-talet och sedan följde en period i Sverige, i Södertälje.
– Jag levde konsultliv, flög nästan alla veckor runt i Sverige, hade roliga kolleger och häftiga utmaningar. Jo, det var sk-troligt! Men det var en period av mitt liv.
Madrid blev återigen bostadsort åren 2002 till 2005.
Tio dagar före återflytten till Spanien hade Johan träffat ”Tette”.
– Det var rätt fånigt, men jag måste dra iväg. Hon kom dit och vi flyttade ihop bums, det är något jag inte rekommenderar. Men nu är vi en verkligt lycklig familj. Man kan säga att vi började med svårigheterna och kan lägga dem bakom oss och får nu bara mer och mer lycka med tiden.
De två ställde sig framför prästen 2004, sedan dess har två flickor födds i familjen.
Cykelturister
Att sälja Åland brinner han verkligen för. Exempelvis cykelpaket är en form för turism starkt på kommande, speciellt engelsmän har upptäckt tjusningen med cykling.
– Cykelturisterna numera är inga fattiglappar. De kan lätt göra av med 3.000 euro på en vecka. Cyklar man en hel dag vill man gärna bo bekvämt på fint hotell på natten, om man bara har råd och möjlighet, vill säga.
Det är innehållet, upplevelsen, i resan som är viktig.
– Jag säljer bara bra ställen, skockar han och räknar upp: Havsviddens villor, Silverskär, Runneröds stugor, Degersand, Kvarnbo gästhem, hela Kökar och Pettas bageri i Geta.
Skärgård och fyrar
Ålänningarna själva är förfärligt dåliga på att utnyttja allt det sköna som finns runt knuten.
– Jag rekommenderar ett veckoslut på Pellas i Lappo eller ett besök på Enigheten i Föglö. Fyrturerna ut till Sälskär är också toppenfina, dem borde alla ålänningar ha varit med om.
Annat som Johan arrangerar är möten, konferenser och företagsfester.
– Vi måste sälja kvalitet. Det är viktigare än kvantiteten. Håller man bra kvalitet kan man ta betalt och då kan man tjäna pengar.
Snipäventyrare
Men kanske är det som ”Snip-Johan” han gjort sig mest känd. Det började 2005, när han ännu bodde i Madrid.
Bertil Karlsson på Sjökvarteret ringde och sa de förlösande orden ”man borde göra nånting med snipor”.
När detta var uttalat började kreativiteten gro i Johan och snart var Snip-äventyret fött, ett evenemang som vuxit rekordsnabbt och blivit det största av alla i skärgården med 50 båtar och 150 personer.
– Vi kör i fem knop i fem dagar och vi kör hårt med miljöreglerna. Vi har till och med ett mobilt dass med oss.
Vart bär det av i sommar?
– Det har jag ingen aning om ännu. Men vi samarbetar alltid med lokalbefolkningen, med hembygdsföreningar och ungdomsföreningar. Vill folk att vi ska komma kan vi göra det. Problemet är bara att få plats med alla snipor i hamnarna.
Johans hemsidor hittas på: www.meetingeventaland.com och www.wellComing.com.