DELA

Sommarreportern som blev koncern-vd

    Henrik fyller 50
    Namn: Henrik Rainer Johansson.
    Född:
    Den 21 januari 1962 i Åbo.
    Bor: Mariehamn och i Helsingfors.
    Yrke: Vd för KSF Media.
    Familj: Hustru Lotta Wickström-Johansson, dottern Jonna, 16 år, och tvillingarna Rasmus och Rebecka, 13 år.
    Födelsedagen: Är bortrest. Men håller mottagning i Helsingfors före det, på Amos Andersons museum den 20 januari mellan klockan 15.00 och 17.30.
    Han tar trapporna i Nyans tidningshus med tre steg i taget. Så är han hemma på tidningsredaktioner också, ända sedan han var sommarreporter på Borgåbladet en gång i tiden. Det är som en virvelvind omkring honom av aktivitet, spänstiga åsikter och tankar.
    Han slår sig vant ner vid konferensbordet. Rakryggad, med surfplatta och kaffe framför sig och fokuserar stenhårt på det som ska göras här och nu. Blicken är klart blå, personligheten ärlig, vänlig, tydlig i konturerna.
    Detta är Henrik Johansson.

    Mer än advokat
    Berätta om din bakgrund.
    Henrik är enda barnet till en familj boende i Åbo, pappa var skolrektor och mamma farmaceut. Vid fyra års ålder flyttade familjen till Lappfjärd och två år senare till Borgå, där Henrik gick hela sin skolgång fram till studenten.
    Sedan följde studier i juridik i Helsingfors, färdig juris kandidat blev han 1987.
    – Jag arbetade på en advokatbyrå i Helsingfors, men nej, jag ville inte vara advokat resten av mitt liv. Det kändes för fragmentariskt för min smak.
    Hustrun Lotta hade han träffat i huvudstaden. Därför var det inte främmande för honom att söka jobbet som bolagsjurist på Viking Line.
    – Jag överraskade henne med att vara beredd att flytta till Åland. Hon var inte färdig med sina studier då, så första tiden var jag faktiskt ensam på holmen.
    Bröllopsklockorna ringde 1990.

    Inte byråkrat
    När kom du till tidningsvärlden?
    Efter knappa fem år på rederiet prövade Henrik en kort period som kommundirektör i Sund.
    – Min personlighet passade inte ihop med den kommunala byråkratin.
    I samma veva, i mitten av 1990-talet blev han invald i Nya Ålands styrelse och i oktober 1995 blev vd-jobbet ledigt.
    På den stolen satt han fram till år 2000 då han övergick till att vara vd för Hufvudstadsbladet, som 2008 uppgått i KSF Media tillsammans med Västra Nyland, Borgåbladet till Östra Nyland. Den totala upplagan uppgår till 73.000 exemplar.
    KSF Media sysselsätter omkring 250 personer och har en omsättning på 30 miljoner euro.

    Digitalt vinner
    Hur länge lever papperstidningen?
    – Det är frågan alla ställer och ingen vet svaret. Numera är mitt svar: Sannolikt inte för evigt.
    Papperstidningar har förstås fördelar, men surfplattan kan man faktiskt ta med sig både på dasset och i sängen.
    – Papperstidningens främsta fördel är överskådligheten, men kanske den betyder mindre och mindre för de generationer som vuxit upp med datorer.
    Samtidigt påminner han om att det är innehållet i tidningarna som säljer – inte bara pappret. Och innehåller går att förmedla på annat sätt. Tidningar är dyra att trycka, och ännu dyrare att distribuera.
    Gratiskulturen som vuxit fram på nätet gillar han inte.
    – Visst har vi umgåtts med tanken att sluta med papperstidningar, men nej, ännu är vi inte där att det går att överföra alla läsare till datorn. Inte på långt när.

    Nyan bäst
    Varför är Nyan så bra?
    Sedan 2007 är Henrik tillbaka i engagemanget för Nyan. Nu som vice styrelseordförande.
    – Nyan är en jättebra lokaltidning. Den fokuserar precis som den ska på det lokala och den finns nära de människor den skriver om. Debatten är livlig. Ålänningarna är bortskämda med bra tidningar. Men tyvärr dras Nyan med fördomar som det är svårt att få ur folks medvetande och som konkurrenten fortsätter att odla vidare.
    Stämpeln sitter hårt. Fakta biter sällan mot fördomar, även om man kan bevisa saker och ting svart på vitt, konstaterar han.

    Pendlarliv
    Hur funkar din vardag?
    Sedan 12 år tillbaka är det pendlarliv som gäller för honom. Måndag morgon flyger han iväg till Helsingfors, fredag kväll kommer han hem till Mariehamn igen.
    – Det rullar på. Barnen har blivit vana vid att det är så här det ska vara, men så klart är det inte optimalt. Emellanåt grips jag av dåligt samvete för att jag hinner med dem för lite.
    Fritiden ägnas åt det stora huset med den stora trädgården vid Storagatan, på gym, på skidor eller rullskridskor. Den enkla stugan på Saltvik Ryssö är något att längta till.

    Raka rör
    Hur beskriver du dig själv?
    – Jag är ganska snabb, impulsiv, har starka åsikter, trivs med utmaningar och så… men jag är också ganska snäll. Jag har fått höra att folk kan bli rädda för mig när jag domderat med hög röst. Jag har häftigt temperament, men jag har lärt mig att inte explodera hur som helst.
    Henrik har fått höra att han är dålig på att manipulera.
    – Det ska vara raka rör. Jag är jätteärlig på jobbet och helt främmande för spel bakom kulisserna.
    Han tycker sig ha mognat de senaste åren.
    – Jag kan iaktta mig själv och vara mer lyssnande, men grundpersonligheten är densamma som när jag var 20. Man ändras mindre med tiden än man tror när man är ung.

    Kiki Alberius-Forsman

    kiki@nyan.ax