DELA

Tage har många järn i elden

Namn: Tage Eriksson
Född: 14 augusti 1959
Yrke: jordbrukare och vik. vd för Ålands producentförbund
Familj: hustrun Ulla och barnen John, Thomas och Fanny.
Födelsedagen: firades redan förra året tillsammans med hustrun Ulla.
Tage Eriksson är född och uppvuxen på en bondgård i Kimito. Som ung var Tage egentligen aldrig intresserad av jordbruk, förrän han jobbade en sommar hemma på gården och fick mersmak för yrket. Han började studera vid Brusaby lantbruksskola där han träffade sin blivande fru, ålänningen Ulla.
– Efter utbildningen var jag i armén ett tag men när jag sedan läste vidare i Åbo träffade jag Ulla igen och det var då vi började sällskapa.
1981 flyttade Tage och Ulla till Åland och året därpå fick de överta Ullas familjegård i Hammarudda som varit i hennes släkts ägo sedan 1726. Sedan flytten till Åland har Tage och Ulla jobbat heltid med jordbruket, fram tills i februari i år då Tage började ett vikariat som vd på Ålands producentförbund.
– Jag har varit aktiv i producentförbundet tidigare så det var därför jag blev tillfrågad. Det är intressant att jobba för yrkeskåren på det här sättet också. Allt möjliggjordes av att äldsta sonen, John, jobbar heltid hemma på gården istället för mig.
Trots att Hammarudda är en liten by vid vägs ände finns det idag elva bofasta.
– Så många har det inte varit sedan mitten på femtiotalet. En av mina bröder har precis flyttat hit från Kimito.
Tage berättar att byn varit befäst både under första och andra världskriget, eftersom Hammarudda ligger strategiskt ute vid Ålands hav. Idag går Jomala vandringsled förbi det som finns kvar av befästningarna.
– Det är roligt att det finns lite historia i byn.
Fram till 2001 hade Tage och Ulla mjölkkor på gården. Idag bedriver de nöt- och lammköttsproduktion.

Fin grannsämja

Tage berättar att familjen har ett ganska tätt utbyte med vänner och grannar.
– Trots att det är en halv kilometer till Djurvik har vi alltid kallat dem som bor där för våra grannar. Vi firar alla större helger tillsammans som valborg och midsommar och varje år har vi gemensam flunderfest. Jag tycker att det är jättekul att vi kommer så bra överens och att vi umgås ofta. Det har jag alltid sett som en rikedom.
Familjerna har hjälpts åt med barnuppfostran, berättar Tage.
– Vi har haft tur. Många av grannarna är i vår ålder och deras barn är i ungefär samma ålder som våra barn. Sen råkar vi ha ungefär samma värderingar och syn på uppfostran. Vi har skojat lite om att det krävs en hel by för att uppfostra barn, men sanningen är att det blir mycket lättare när man har gemensamma regler och principer.
Tage berättar att det främst gällt tider för när man ska vara hemma från fester och liknande.
– Vi har försökt ha en gemensam syn på fester och alkohol. Vår metod har varit att själva försöka vara goda föredömen och på så vis skapa ett mått för barnen. Jag tycker att vi har lyckats ganska bra!

Många järn i elden

Tage jagar gärna och har i snart 15 års tid även tagit med turister ut på jakt.
– Jag skulle aldrig ha tid att jaga ensam. Det kommer hit gäng från fastlandet varje höst som jag tar med ut på jakt på våra marker. Då får de bo på vår stuga och så kör vi drevjakt med taxarna.
Taxarna, ja. Att det blev just den hundrasen var något av en slump, berättar Tage. Hemma i Kimito hade familjen alltid haft stövare och det sådana som Tage hade i åtanke när han började fundera på att skaffa en jakthund.
– Jag jagade rådjur med en god vän som hade taxar och då blev jag helt frälst. Sen dess har vi haft taxar och nu i sommar har de fått sin första valpkull.
Stora delar av Tages fritid går åt till föreningslivet. Han har varit ordförande i Ålands taxklubb och är sedan länge ordförande i direktionen för Naturbruksskolan. Dessutom fungerar han som ordförande för Ålands skogsvårdsförening.
Hur hinner du med allt?
– Det blir att pussla lite. Jag misstänker att jag har lite för lätt att ta på mig den här typen av uppdrag, men samtidigt tycker jag att det är ganska berikande att vara med. I ett litet samhälle som Åland har man stor nytta av att vara med på flera hörn och ha många kontakter.
Tage är också politiskt aktiv. Han sitter med i centerns styrelse och blev invald i Jomala kommunfullmäktige i det senaste valet.
– Nu när barnen växt upp och vi slutat med mjölkkor så tyckte jag att det fanns lite tid över. Jag skulle nog säga att jag är ganska pragmatiskt lagd. Jag vill verka för samarbete och att man ska hitta lösningar tillsammans och inte vara den som med våld driver igenom saker. I längden lönar det sig oftast att jobba i god anda och ha en bred uppslutning kring besluten, om det är möjligt.

Australienresa
Tage reser gärna så ofta han kan. I vintras gjorde han och Ulla sin drömresa: fyra veckor i Australien.
– Det var något vi hade planerat länge. Det hängde på sätt och vis ihop med min bemärkelsedag. Eftersom Ulla är två år äldre än jag beslöt vi tidigt att vi skulle hålla ett gemensamt 100 års-kalas. Hon fyllde 51 och jag 49.
Under en av de fyra veckorna i Australien bodde Tage och Ulla hos en bekant från studietiden i Åbo.
– Hon driver en farm där med nöt- och fårproduktion, precis som vi. Det var jätteintressant att på nära håll titta på hur de bedriver lantbruk.
Tage misstänker att det blir en ny Australienresa i framtiden.
– Det är ett jättetrevligt land att besöka med vänliga människor, så det gav nog mersmak. Vi skulle gärna besöka Nya Zeeland också, men det blir nog längre fram i tiden. Nu har vi istället funderat på att göra en cykelresa i Europa. Irland är ett resmål som vi länge sett fram emot.
Tage berättar att han inte vill spekulera i huruvida barnen vill ta över gården eller inte.
– Det där är upp till dem att besluta. De måste få pröva sig fram och känna efter vad som är rätt. När tiden är mogen så får vi ta den diskussionen. Vi är ju trots allt bara i femtioårsåldern ännu, Ulla och jag.

AXEL KRONHOLM