DELA
Alexandra Gäddnäs är specialmedarbetare till EU-parlamentarikern Anna-Maja Henriksson.

Vad innebär Trumps köporder för Åland?

    Strax innan han intar positionen som USA:s sittande president drömmer Donald Trump än en gång om att köpa Grönland. Tonläget som sätts bådar inte särdeles lovande inför kommande års internationella politiska klimat, och många har med rätta reagerat starkt på Trumps uttalande och hot.

    Grönland var historiskt en dansk koloni, som i knappt femtio år varit ett självstyre. Det finns likheter med det åländska självstyret, men också många skillnader. Ett av alla områden som skarpt skiljer Grönland från Åland är förhållningssättet till självständighet. Detta är på Grönland en uttalad framtidsvision, som man tillsammans med danskarna färdigt har en process inför.

    Foto: Gage Skidmore – Wikimedia Commons
    Trumps intresse av att köpa Grönland aktualiserar frågor om självstyrelse även för Åland.

    Grönland var det första territoriet som lämnade EU. När Danmark anslöt sig hade grönlänningarna inget annat val än att komma med. Detta blev startskottet för arbetet med att ta fram en grönländsk självstyrelselag. När självstyrelselag väl var på plats lämnade Grönland EU. Men vem vet, det kan ju alltid hända att Grönland hittar tillbaka till EU, som självstyrande eller som självständigt.

    Rent krasst kan vi konstatera att Grönland länge haft och alltid kommer att ha en större hävstång än Åland på de flesta plan. Sin geografiska placering, enorma yta och stora mängder naturtillgångar till exempel.

    De danska incitamenten att hålla den grönländska befolkningen glada har alltså varit stora, även om den dansk-grönländska relationen på intet sätt kan beskrivas som problemfri.

    Ännu ett exempel på styrkan i de grönländska intressena är skillnaden mellan debatten kring potentiell grönländsk representation i Europaparlamentet kontra potentiellt åländsk representation. I Danmark var majoritetens bestämda åsikt att grönländsk representation var en självklarhet när det begav sig, i Finland var Svenska folkpartiet ensamma i sin ståndpunkt att Åland borde beredas en plats.

    Att självstyrande territorium diskuteras på toppnivå är högintressant från åländskt perspektiv, även om omständigheterna är nedslående. Diskussionen om utveckling av självstyren har länge varit förbehållen de närmast sörjande. Intresset överlag har inte varit spirande.

    De som skapar debattforum, aktivt bedriver och stöttar forskning på området och de som aktivt jobbar för att sprida perspektiv på hur en självstyrande verklighet ser ut är ofta de som varit direkt involverade i en sådan.

    En konsekvens av Trumps försök till köporder är plötsligt att alla pratar om det.

    För att förstå vad som händer, vem som uttalar sig och varför de uttalar sig behöver du förstå konceptet självstyre – iallafall om du ämnar gå djupare än de blotta populistiska utspel som utgör rubrikerna. För att förstå olika framtida scenarier behöver du förstå de processer och förhandlingar som ligger bakom ett självstyre.

    Oavsett vilken väg det grönländska självstyret utvecklas framöver är det lönt att hålla ett öga på hur debatten går. Även om direkta paralleller är egentligen omöjliga att dra kommer den internationella inställningen till självstyre att påverka även Åland.

    Alexandra Gäddnäs

    Specialmedarbetare till EU-parlamentariker Anna-Maja Henriksson