DELA

ÅHS budget 2025 är orealistisk

Den 16 december skall lagtinget rösta om landskapsregeringens budget 2025, i denna ingår ÅHS budget. Jag kommer hänvisande till den lagda ÅHS budgeten att rösta emot föreliggande budget.

Man har aviserat att ungefär hälften av ÅHS drygt 40 sekreterartjänster skall dras in. Skrivtjänster skall uppenbarligen köpas in. Frånsett att här finns ett sekretessproblem så är det svårt att tro att en köptjänst skulle vara billigare. Men framför allt har ingen konsekvensutredning presenterats. Förslaget visar en okunskap om den viktiga roll sekreterarna har inom ÅHS. Sekreterarna sköter in- och utskrivningar, för in statistik, tillser att nödvändiga provsvar finns tillgängliga, bokar in återbesök, skickar remissvar, kontaktar FPA gällande olika intyg, kontaktar försäkringsbolag vid arbets- och andra olyckor och så vidare. Har verkligen detta förslag förankrats i kärnverksamheten? Skall läkare/sjukskötare alltmer ägna sig åt administration?

2025 skall ett nytt VIS-system implementeras, sekreterarna har här en viktig roll. Lyckas inte detta kan de så kallade resilienspengarna gå förlorade (cirka 4,7 miljoner).

I tidningen Åland den 26 oktober framför man förslag som utgår ifrån en inkorrekt statistik där det hävdas att specialsjukvården har flest läkarbesök i hela landet och att primärvården är ”jämförelsevis underutnyttjad” inom ÅHS. Detta är inte ett korrekt.

Man hävdar att avsevärda inbesparingar kan göras genom att överföra patienter från specialsjukvården till primärvården. Hur detta skulle ge en inbesparing framgår inte. Skall läkare/sköterskor avskedas? Man hävdar även att man kan dra in vårdplatser genom att få ner antalet kortvariga inläggningar. Skall vårdplatserna minskas inom ÅHS?

I regeringsprogrammet anges att patient- och personalinflytande inom ÅHS skall utvecklas. Den lagda budgeten är inte förankrad inom organisationen. Jag har kontaktats av läkare/sjukskötare/sekreterare som är kritiska till de aktuella sparbetingen. (Samtliga som hört av sig är angelägna att deras namn inte framgår. Kritiska synpunkter är inte välkomna inom ÅHS har jag personligen erfarit).

Det är oerhört viktigt att olika perspektiv tillåts inom ÅHS och att personalen i kärnverksamheten har ett inflytande. Enligt uppgift är den första frågan som man ställer sjukskötare som anställs: ”Är du lojal med ÅHS?”, ” Hur reagerar du på ”illprat” om ledningen”? En sjukskötares, en läkares uppgift är att i första hand vara lojal med sitt professionella uppdrag och patienten, inte främst med ÅHS ledning.

Formerna för personalinflytande måste utvecklas inom ÅHS. Är en kritisk diskussion ovälkommen så riskerar ÅHS samma utveckling vi sett inom HUS med drastiska inbesparingar.

Jag anser med hänvisning till ovanstående att lagtinget bör återföra ÅHS budget till ÅHS styrelse för ytterligare beredning med ett korrekt statistiskt underlag gällande läkarbesök. Och en realistisk konsekvensutredning måste föreligga gällande en förändrad sekreterarfunktion.

MOGENS LINDÉN

LÄKARE/LAGTINGSLEDAMOT GRÖN VÄNSTER

ÅHS har givits möjligheten att bemöta påståendena som insändarskribenten presenterar men avböjer. /Redaktionen.