DELA

Åland behöver politik som ger hopp

I en tid då vi som allra mest behöver en framåtsyftande och ansvarstagande politik för kommande generationer väljer majoriteten att skruva ner takten på klimat- och miljöpolitiken. Det syntes tydligt i måndagens budgetomröstningar

Det stod visserligen klart redan tidigare i höstas då Hållbart Initiativ lämnade regeringen att det inte fanns ett tillräckligt intresse hos de övriga regeringspartierna att ta fram en klimatlag. Men måndagens omröstningar var än mer klargörande: Centern, Moderaterna och Obundna valde att skruva ner de åländska klimatmålen.

Nu ligger målet inte bara under utvecklings- och hållbarhetsrådets antagna mål om 80 procents utsläppsminskning. Nu lägger Åland sig också under Finlands och Sveriges mål och landar på en miniminivå – EU:s målsättning för unionen på 55 procents utsläppsminskning – som forskare pekar på att är otillräcklig för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Inte heller valde lagtinget att vidta ytterligare åtgärder för att konkret minska utsläppen här och nu i den största utsläppssektorn på Åland, nämligen vägtrafiken. En utökad kollektivtrafik vore inte bara en stor klimatgärning, den skulle också ha betydelse för hushållens plånböcker i en tid som nu.

Det var därför trist att regeringspartierna röstade emot vårt förslag att verkställa en direktlinje mellan Godby och Mariehamn, uppgradera busshållplatser längs landsvägarna där potentialen finns att kombinera cyklism och kollektivt åkande samt att sjösätta en användarvänlig applikation för biljettbokning och aktuell trafikinformation. Med ett enhetligt biljettpris på 2,50 euro hade vi äntligen kunnat göra kollektivtrafiken till en mer naturlig del av den åländska vardagen.

I frågan om att ta krafttag för biologisk mångfald var majoritetens intresse mycket svalt. Naturen fanns inte ens med i finans- och näringsutskottets betänkande. Takten på att utöka andelen naturskydd är otillfredsställande låg. Ta också frågan om att restaurera övergödda vatten, där landskapsregeringen föreslår så lite medel att de knappt räcker till att få träsket Träsk i Sund sanerat.

Vi måste inse att förlusten av biologisk mångfald är en ödesfråga vid sidan av klimatkrisen. Det här är inget som Åland kan välja om vi bryr oss om eller inte. Hållbart Initiativ föreslog därför konkreta texter om biologisk mångfald och utökad satsning på vattenvården, men också här valde majoriteten att gå en annan väg.

Centern är i en insändare besvikna på de övriga regeringskollegorna för att inte ha följt regeringsprogrammet. Kan vi påminna om att regeringsprogrammet också innehåller tydliga skrivningar om ett progressivt och tydligt miljö- och klimatarbete? Detta gäller i synnerhet klimatlagen som alla regeringspartier ställt sig bakom.

Allt i vår omvärld pekar på att hållbarhetsarbetet inte står emot näringslivet – tvärtom. Näringslivet efterfrågar gång på gång en tydlig, trovärdig, strategisk och långsiktig klimatpolitik eftersom det bidrar till att skapa nya affärsmöjligheter.

Åland behöver en framåtsyftande och ansvarstagande politik som ger hopp om en bättre framtid.

ALFONS RÖBLOM, ERICA SCOTT OCH SIMON HOLMSTRÖM

HÅLLBART INITIATIV

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp