Åland Pride har flaggat med en rad flaggor sedan starten
Det här är ett svar på Obunden samlings lagtingsgrupps insändare. Ja, läderflaggan är en symbol även för BDSM och fetischism.
BDSM, eller på svenska oftare kink, inbegriper rollspel och maktförskjutning i sexuellt syfte. Man har belägg för att kink utövats redan under antiken. Det finns färska studier som visar att en majoritet av befolkningen kan finna njutning i någon typ av BDSM-relaterad sexuell fantasi eller aktivitet och att närmare hälften av dagens unga vuxna haft erfarenhet av BDSM. Enligt studien kunde både män och kvinnor ta initiativ till det. En finsk studie på två BDSM-klubbar visade att 60 procent av medlemmarna befann sig i ledande positioner i arbetslivet och att lika många hade samhällsviktiga funktioner, till exempel som lokalpolitiker. BDSM får aldrig förväxlas med sexuellt våld i hemmet. Centralt för alla former av kink är att ett samtycke mellan parterna råder och att båda njuter av det.
Fetischism innebär sexuell åtrå till ett föremål eller en kroppsdel (fetischen). Fetischen utgörs ofta av särskilda material, såsom läder, gummi, pvc, nylon eller siden. Även klädesplagg, högklackade skor, stövlar, nylonstrumpor och andra ting kan vara föremål för fetischismen. En känd form är fotfetischism, då personen finner fötter sexuellt upphetsande. Andra varianter är dragning till uniformer eller skyddsutrustning av olika slag.
Både BDSM och fetischism är utbredd i hela befolkningen och är inte begränsad till bögkulturen. Den svenska Socialstyrelsen tog vid årsskiftet 2008/2009 bort sjukdomsklassningen av både BDSM och fetischism, med motiveringen att diagnoserna härrörde från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner. Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm uttalade då att verket med förändringen ville understryka att det här är beteenden som inte är sjukdomar och inte heller är perverst. Finska THL följde efter och tog bort sjukdomsstämpeln år 2011.
Åland Pride har alltsedan starten 2014 flaggat med en rad olika subkulturers flaggor, till exempel Läder-, Björn-, Trans-, Bisexuella, Pansexuella, Intersexuella, Asexuella, Genderqueer och Genderfluid-flaggor, för att nämna några. För personer som bekänner sig till olika subkulturer innebär flaggorna ofta enda sättet för dem att känna att de är välkomna, ihågkomna och erkända, samt att de inte måste smyga med eller gömma sin läggning. Att vissa böjelser oftast hålls hemliga, betyder inte att man måste skämmas för dem, och det är det vi lyfter fram genom att flagga för dem.
Att flagga med en läderflagga betyder samtidigt inte att vi tar BDSM ut i gatubilden. Om någon är intresserad, kan vi istället rekommendera kinky-kvarteret på Stockholm Pride för den som vill prova på. Och lika litet som man för barn behöver beskriva den sexuella akten mellan två bögar eller två flator, eller för den delen mellan pappa och mamma när barnet självt blev till, behöver man förklara hur kink eller fetischism utövas i praktiken. Att förklara att en läderbög gillar att klä sig i läder har lika liten sexuell innebörd som att säga att en bög är en man som älskar en annan man.
Att ett politiskt parti på Åland nu hävdar att Ålands flagga räcker för alla, men samtidigt ondgör sig över fenomen som även politiskt i över ett decennium ansetts utgöra en naturlig del av människans liv, gör det bara mer angeläget för oss att flagga för alla subkulturer.
REGNBÅGSFYRENS STYRELSE
TAGE LINDFORS
MARI PUSKA
MARIA WIDÉN
JANE CARLSSON
EMIL GANZ