DELA
Foto: Stefan Öhberg

Alandica – det är åtminstone inte Wiklöfs fel!

De flesta ålänningar vet troligtvis inte att driften av Alandica, som Anders Wiklöf övertog år 2008, går med ekonomisk förlust varje månad. Inkomsterna från evenemangen i huset täcker på inget sätt driftskostnaderna.

När Alandica stod klart 2008 och landskapsregeringen fick kalla fötter gick Wiklöf Holding med på att överta driften av byggnaden som var helt utan inventarier. Det har inneburit stora investeringar i allt från nödvändig infrastruktur till ljus- och ljudanläggningar, en flygel i världsklass med mera.

Men det är väl knappast rimligt att förvänta sig att han (Wiklöf Holding) efter två hela decennier skall fortsätta att hålla vårt gemensamma kulturhus under armarna? Vi kan önska, men vi kan inte förutsätta att Anders skall fortsätta stöda landskapets kulturhus under sådana förutsättningar.

Därför är det dags att fundera över vad vi skall göra av Alandica när arrendeavtalet går ut 2028. För det är samhället som äger huset och nu är det dags att landskapet tar vara på de möjligheter som existerar. Det är dags att dra huvudet ur sanden och börja skapa konkreta lösningar som inte enbart vilar på en mecenats givmildhet.

Vi vet att näringslivet och turistbranschen söker nya sätt att locka hit besökare och arbetskraft. Alandica har möjligheten att förvandlas till ett levande kulturcentrum, en mötesplats för alla och som samtidigt skulle stärka vår image och dragningskraft och så även gynna besöksnäringen.

Vi professionella konstnärer anser att det inte går att utveckla vare sig konsten eller kulturen, och genom dem även turismen och näringslivet utan Alandica och att detta är den viktigaste kulturfrågan på Åland just nu.

Den kreativa kraften finns, men det gemensamma utrymmet där krafterna kunde samordnas, och därmed utvecklas, saknas.

Många av oss professionella jobbar nästan bara utanför Åland då en relevant plattform här hemma saknas – en onödig förlust för oss, men också för samhället tycker vi.

Redan år 2008 skrevs en rapport, med målsättningen att utarbeta ett förslag till ett mångsidigt, regelbundet, högkvalitativt kulturutbud, som skulle gynna det åländska kulturlivets utveckling och tillvarata Alandicas potential som kulturhus – en utomordentlig rapport som gäller än idag. Och modeller där skattebetalarna inte behöver stå för allt och som inkluderar stöd till drivandet av kulturhus finns redan.

På uppdrag av Svenska kulturfonden gjorde Tomas Järvinen år 2020 en stor undersökning om de svenskspråkiga kulturhusen i Finland.

Det finns olika modeller, men grunderna är de samma: ett kulturhus behöver helt enkelt flera ben att stå på och drivs vanligtvis med gemensamma krafter – av ett fastighetsbolag (i vårt fall LR), en ansvarig hyresvärd, och olika instanser som naturligtvis staden, samt till exempel några större föreningar. På så sätt kan driften av huset även kunna stödjas av bidrag från bland andra Svenska kulturfonden, såsom är fallet i de kulturhus i studien.

Redan nu, innan arrendet går ut 2028, borde landskapsregeringen och Mariehamns stad bjuda in till diskussion och börja utveckla konceptet “delad vårdnad” av Alandica och i aktivt samarbete med andra aktörer arbeta för att hitta en fungerande modell för VÅRT HUS i framtiden.

Den alltmer akuta frågan är alltså; ska vi ”riva kåken” som annars kommer att sluka våra pengar – eller skall vi tillsammans kavla upp ärmarna, ta ansvar för de beslut vi en gång gjort och med nya kreativa lösningar, samarbeten, och visioner våga satsa?

Vi professionella säger: satsa på ett riktigt kulturhus som inger känslan av en hoppingivande gemensam framtid och samtidigt innebär, att en plats på kartan som trots sin litenhet – men också tack vare den – kan ligga i spetsen för utvecklingen av ett modernt och hållbart samhälle! Det är dags.

Marcus Boman foto, Jenny Carlstedt sång, Therese Karlsson sång, Hanna Kivioja dans, Caroline Pipping bildkonst, Pekka Sonck teater

Nätverksgruppen för de professionella konstnärerna och konstutövarna på Åland

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp