DELA

Ålandsmodellen garanterar en aktiv fritid

Ingenting löser så många samhällsutmaningar som satsning på idrott och aktiv fritid. Vanor vi får med oss som små barn följer med till vuxenlivet, förebyggande äldrevården börjar därför på BB. Rörelse stärker muskler, skelett, balans, koordination, självkänsla, men frigör även signalsubstanser som hjälper oss att må bra. Riktlinjer från Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att barn från fem år ska röra på sig 60 minuter per dag, få barn når upp till det. Barn och ungdomar vars vårdnadshavare har låg inkomst når rekommendationen i mindre utsträckning än barn och ungdomar vars vårdnadshavare har hög inkomst. Skillnaden i rörelse och aktivitet återspeglas i studieresultat och utbildningsnivåer. Det är ett socioekonomiskt arv svårt att bryta, som riskerar skapa en allt djupare och bredare samhällsklyfta. Idag handlar det inte längre bara om vem som har råd med snyggaste jackan eller sportlovsresan. Idag syns det även i fråga om folkhälsa, studieresultat och arbetskapacitet. Därför behövs Ålandsmodellen som garanterar en aktiv fritid i anslutning till skoldagen.

Våra idrottsföreningar är suveräna på att ha en god självfinansiering, hög andel ideellt arbete och låga lönekostnader. Det ska alltid löna sig att vara duktig, därför måste detta synas i fördelningen av PAF-medel till Ålands Idrott. PAF-medlens storlek är en garanti för att alla ar råd med en aktiv fritid. Åland har nu en egen folkhälsostrategi. Läs mer om den på regeringens hemsida.

JOHN HOLMBERG
LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp