DELA

Äldretvättad potatis a la Centern.

Lura inte de äldre, är rubriken på en av mina budgetmotioner. I budgeten för 2023 föreslog minister Roger Höglund (C) i november att ”under (Paf-)reserveringen så finns det 4 miljoner som i första hand är tänkta att användas för vattenåtgärder, it-demokrati samt äldrevård”. Reserveringen om 3 876 000 euro godkändes av lagtinget under julveckan.

I den aktuella tilläggsbudgeten föreslår regeringen nu att medlen skall fördelas på följande sätt: 1 100 000 euro till vattenförbättrande åtgärder och 2 776 000 euro till olika it-projekt. För de äldre, som utlovades en miljon euro, är julklappen indragen. Det känns lite som Antti Rinnes (SDP) Valborgshundralapp i tiden.

I en budgetmotion har jag nu föreslagit att 650 000 euro ska reserveras för äldreomsorgsinvesteringar av dessa Paf-medel. Vi skall inte lura de äldre!

En annan motion har rubriken: ”Resursförstärkningen nu och i framtiden för ÅMHM stryks”.

Regeringen har konsekvent förklarat att den storskaliga vindkraften inte skall belasta skattebetalarna. Av denna anledning bör resursförstärkningen i sin helhet finansieras med avgifter eller på annat sätt av ÅMHM.

Formellt ser förslaget i momentet för ÅMHM ut som en kostnad om 125 000 euro för 2023, men det innehåller en även en fullmakt och ”tillfälliga” tjänster fem till år framåt i tiden som om allt skulle förverkligas skulle kosta skattebetalarna 2 925 000 euro. Det är den största tilläggsposten i denna budget men hela beloppet syns ingenstans.

Vi kan inte binda lagtinget tio år i framtiden på tre miljoner euro. Tio år är en lång tidsperiod. Ena handens fingrar räcker till för att räkna dem som satt i lagtinget för tio år sedan. Gissningsvis sitter högst fem av oss i lagtinget om tio år.

Därför är mitt förslag att beloppet och fullmakten på momentet: ”ÅMHM, verksamhet stryks i sin helhet och skulle då uppfylla före detta miljöminister Alfons Röbloms (HI) utfästelser om att skattebetalarna inte skall belastas av vindkraftsprojektet.”

En tredje motion har rubriken: ”Stöd för byte av oljepannor stryks”.

I budgeten för 2023 budgeterades 300 000 euro för byte av oljepannor. Pengarna har nu använts och regeringen kan återkomma med ett nytt anslag i budgeten för 2024.

Dessa oljepannor börjar vara gamla och kommer att bytas ut snart i alla fall och vi behöver inte subventionera detta. Vi kan spara skattemedel i stället.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera framställningen av denna tilläggsbudget. Man brukar ibland tala om greenwashing eller gröntvättning på svenska. När minister Höglund presenterade budgeten gjorde han något som jag skulle vilja kalla äldre-tvättning.

I förslaget finns medel för främjande av livsmedelsproduktion; 200 000 euro under rubriken ”Sätt Åland på tallriken”.

Ministern sade vid presskonferensen att det var pengar för servering i de kommunala köken för unga i skolan och äldre på institution. Regeringen satsar alltså på unga och äldre, eller gör de verkligen det? Självfallet gynnar dessa pengar jordbrukarna. Det fattar ju alla och Centern är det ledande partiet i regeringen. Varför hymla med det? Vi vet ju att det är val i höst! Varken unga eller äldre lär bli så mycket gladare om de äter päron från Sund i stället för päron från Salo. Det är en protektionistisk satsning från ett landskap som självt är en stor exportör av livsmedel, men presenteras som en vacker gest till unga och äldre.

Grundskolan är nioårig. Från min plats i äldrepolitiska kommittén har jag lärt mig att personer bor i medeltal tre månader, ett kvartal på institution. Alltså unga går nio gånger fyra kvartal i skola. 36 kvartal. De äldre ”går” ett kvartal på institution. Det är matematiskt riktigare att säga att pengarna går till de unga. Det helt korrekta att kalla det jordbruksstöd, men ministern ville äldre-tvätta potatisen lite. Men genomskådades.

Om lagtinget godkänner dessa tre motioner så kunde vi spara 3,5 miljoner euro som i stället kunde gå till vård, skola och mer äldreomsorg.

I maj får vi se vad lagtinget besluter.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI