DELA

Alternativ till storskalig vindkraftsindustri i åländska vatten

En synnerligen viktig fråga står på agendan för Ålands energiförsörjning med planer på havsbaserad vindkraftsindustri. Den åländska debatten har inte låtit vänta på sig när det gäller för eller emot i frågan med Noatun Nord och Noatun Syd med upp till 600–700 stycken vindkraftverk totalt som debatteras flitigt i media och på Facebook samt i olika möten som hållits av vindkraftsaktörerna.

ÅMHM kommer nu behandla detta i en MKB-process som skall behandla alla tänkbara synnerligen viktiga frågor och ställningstagande för oss människor, fauna och miljö samt habitat.

Jag har tidigare redogjort för processen kinetisk energi enligt termodynamikens lagar men här presenterar jag en betydligt effektivare och energitätare process vilket ger stora möjligheter för hela samhällslivet och ekonomin samt självklart ur ett säkerhetsmässigt perspektiv för hela Åland.

Alternativet är ett SMR-verk. En Turn Key-anläggning. En kraftvärmeprocess med planerbar kraft. En helt vanlig kraftvärmeprocess som genererar både el och fjärrvärme med eta (verkningsgrad) på cirka 92 procent samt en årlig drifttid inklusive revisionsperiod på cirka 8 000 timmar. För en hög redundans installeras två turbiner med synkrongeneratorer vid låg produktion.

Hela anläggningen installeras i ett säkrat bergrum med storlek som ungefär gamla G1:s bergrum med allt för processen nödvändigt. SMR (Small Modular Reactors) är helt självavstängande oberoende inre och yttre påverkan. ”En sockerbits storlek av Uran-235 värmer en normalvilla under ett år och då är cirka 20–30 procent kärnavfall”. Detta blir bränsle i Generation 4-kärnkraftverk.

Åland har en elförbrukning på cirka 350 gigawattimmar (GWh) per år och min tanke är att dimensionera energiproduktionen mot cirka 500 GWh/år (cirka 60 MW) och försörja Mariehamn med fjärrvärme samt en transitledning till Godby. Elkraftsanslutningar och fjärrvärmeanslutningar finns i stort befintliga.

Kärnkraft har livslängd på minst 60 år. Kärnkraft är enligt EU klassat som hållbar grön energi samt fossilfri.

Kärnkraft kräver endast cirka 1/30 materialtillgång jämfört med vindkraft och gällande olycksfall/dödsfall är kärnkraft (inklusive Tjernobyl) lägst av alla energislag (kol, olja, gas, vattenkraft, solkraft, vindkraft, kärnkraft). Kärnkraft behöver endast cirka 1/3000 dels yta för samma effekt.

Utbildning och arbetstillfällen: Med ovanstående förslag tillkommer många arbetstillfällen under uppbyggnaden samt senare för drift av anläggningen med utbildade åländska tjejer och killar med en nystartad högskoleutbildning på Åland för all personal i samarbete med Finland och Sveriges högskolor.

Viktigt: Det är Åland som driftar och är majoritetsägare i ett åländskt mankalabolag. För samhällsskydd och beredskap är vattentillgång det viktigaste att säkra och detta förslag innebär att prioriterad vattenförsörjning säkras till sjukhus, äldreboende och annan viktig infrastruktur.

Sammanfattning: Med SMR-verk har Åland en ypperlig möjlighet till planerbar och ur säkerhetssynpunkt stabil och trygg energiförsörjning för hela Åland. SMR-verk är leveransklara 2028.

Vindkraft ger oplanerad ineffektiv produktion med asynkrongeneratorer med svajig frekvens. Utsläpp av mikroplaster är mycket alarmerande med bland annat förgiftade kor på Jylland med misstänkt utsläpp av Pfas-ämnen. Slipning av slitna rotorblad görs nu av robotar och ny plastbeläggning appliceras.

Hela hanteringen ter sig märklig och dåligt skött av landskapsregeringen och där tyvärr kunskapsnivån i energifrågor för lagtingsledamöterna med få undantag lyser med sin frånvaro. Det har blivit som ett religiöst mantra! Vindkraft skall vi ha. Hurra! Banker, investerare och olika vindkraftsfonder samt på en del bankkortet står ”I support a clean Baltic Sea. Östersjöprojektet” vilket rimmar illa med en stålskog av vindturbinen i vårt hav!

Här som i flera andra länder har ”De Gröna” med totalt fel insatser gjort vår miljö sämre med bland annat nedstängning av väl fungerande kärnkraft.

Och för att citera ett känt citat lite omgjort. ”Aldrig har så få förstört för så många”.

KENT LANSING