DELA

Angående skolluncherna för högstadieelever

    Jag vill gärna försöka få klarhet för andra hur det egentligen ligger till med skollunchtiderna så att även de utan barn i skolan vet vad detta handlar om. Jag har ett barn som går i högstadiet i Övernäs. I mitt barns klass (det är nog så för alla klasser i högstadiet) finns det två lunchlag indelat i just två lag för att skolpersonalen tydligen ska få mindre jobb enligt vad rektor Antti Eriksson har sagt till eleverna. Det laget som först har lunch har nog god tid på sig att gå till matsalen, ta mat, äta den, plocka undan och till och med ha rast efteråt.

    Mitt barns lunchlag får inte gå in i matsalen förrän lunchlaget före dem har gått ut ur matsalen, även om elever sitter kvar och äter länge. Då får mitt barns lunchlag göra samma sak som laget före dem. Problemet är ju bara att den lilla tid som är kvar av lunchtiden i bästa fall är 20 minuter då och under den tiden ska de då gå och ställa sig i kö, ta mat, äta, plocka undan och ta sig till klassrummet direkt eftersom det i mitt barns klass inte finns någon rast efter att de ätit, för den rasttiden är före de kan gå in att äta, alltså då det andra lunchlaget äter.

    Så det Mikael Rosbäck säger i radio och tidningsintervjuer stämmer inte alls, att elever kan sitta i upp till 40 minuter och äta om de vill. Inte för alla elever i alla fall. Att endast ha max 20 minuter på sig att hinna göra allt detta innebär ju en otrolig stress för redan stressade elever, tänk då på att för det mesta är det inte ens 20 minuter som de har på sig. Är det verkligen meningen att skolelever ska stressa sig genom lunchen också?

    BARA EN UNDRAN FRÅN EN OROLIG FÖRÄLDER

    SVAR PÅ INSÄNDARE:

    Det är verkligen inte ”meningen att eleverna skall stressa sig genom lunchen också”. Vår ambition är den motsatta. Att ha flera matlag, att skolans 476 elever äter i olika omgångar, ger en lugnare miljö i matsalen med kortare köer och lägre ljudnivå. Att motivet skulle vara underlättande för personalen är nog ett fullständigt missförstånd.

    Skoldagen innehåller lektioner, raster, skollunch och mellanmål. Allt skall rymmas in i skoldagen som startar klockan 9.00 och avslutas senast klockan 15.00. Minst 25 procent av skoldagen skall enligt lagen innehålla raster och skolmåltid vilket det gör i Övernäs skola. Det går inte förkorta tiden för lektioner och raster för att förlänga matrasten utan att förlänga skoldagen.

    Ta gärna kontakt direkt med mig så kan jag visa dig hur vi ordnat skolmåltiderna.

    ANTTI ERIKSSON

    REKTOR ÖVERNÄS SKOLA