Använd AI – men också ditt goda omdöme
Ny teknik för med sig många möjligheter. Idag har de allra flesta tillgång till oerhört kraftfulla datorer och mobiltelefoner, som innehåller digitala verktyg för allt möjligt.
Nu finns en ny sorts digitalt verktyg tillgängligt i allas vår verktygslåda, nämligen AI. Det råder ingen tvekan om att artificiell intelligens redan är, och kommer att vara framgent, till oerhört stor nytta för hela mänskligheten.
Vi kan automatisera tråkiga, repetativa uppgifter. AI kan analysera stora datamängder snabbt och därmed hjälpa oss förstå komplexa situationer på kortare tid. Redan nu används AI framgångsrikt inom sjukvården för att bland annat upptäcka cancer i tidiga stadier.
Vi som står bakom den här texten är verksamma inom konst och kultur samt kommunikation och marknadsföring. Det är områden där allt fler aktörer väljer att använda AI för att generera framförallt texter, bilder, videos och musik. Den här användningen av AI är problematisk.
Grunden i konst, kultur och kommunikation är nämligen mellanmänsklig kontakt. Det handlar inte enbart om att hur som helst skaffa fram en bild, en melodislinga, en text som ”ser bra ut” eller ”låter fint”. Det handlar om att som människa uppleva något som en annan människa har skapat. Att som mottagare få förundras och njuta av något som en medmänniska har gjort. Att som kreatör få använda sin kompetens, utbildning och erfarenhet för att ge andra människor en upplevelse.
Det finns ju dock situationer då det faktiskt handlar om att enbart skaffa fram en bild, en melodislinga, en text som ”ser bra ut” eller ”låter fint” och då passar maskinproducerat material med AI som skapare kanske utmärkt.
Det centrala är att medvetet och med gott omdöme fatta beslut om när AI ska producera text, video, bilder och musik och när en kreatör ska göra det. För AI är ett verktyg, på samma sätt som Microsoft Paint är det.
Bara för att du kan skapa en cirkel och fylla den med färg samt lägga till text, så betyder inte det att du kan skapa en funktionell logotyp eller ett berörande digitalt konstverk.
Även om du har tillgång till textredigerare med stavningskontroll och kan åstadkomma en rättstavad text så betyder inte det att du är professionell poet.
På samma sätt skapar man inte automatiskt kvalitativ marknadsföring, musik som passar ett visst skådespel, lämpligt pedagogiskt material och så vidare med AI.
Skapandeprocessen och kompetensen hos den som skapar materialet – eller promptar en AI att göra det – är helt avgörande för resultatet.
I alla situationer där syftet är att utbilda, beröra och kommunicera anser vi att den mänskliga faktorn bör prioriteras.
Och i alla situationer vars övergripande syfte handlar om att stärka vårt åländska samhälle bör lokala kreatörer anlitas framför AI-verktyg, vars ägare är multinationella IT-bolag utan lokal koppling.
När det kommer till skattefinansierad verksamhet så kommer AI med all säkerhet kunna åstadkomma många viktiga besparingar! Samtidigt blir det extra viktigt att fundera över när det är rätt att använda AI. Detta eftersom att myndigheters agerande och hur de använder sin budget måste vara i linje med politiska belut om hur vi vill att samhället ska se ut.
Låt oss välkomna AI som teknik, samtidigt som vi månar om det mänskliga i både det lilla och det stora.
NÄTVERKSGRUPPEN FÖR PROFESSIONELLA KONSTNÄRER OCH KONSTUTÖVARE PÅ ÅLAND
PETRA OLAUSSON
DESIGNER OCH COPYWRITER
THERESE KARLSSON
OPERASÅNGERSKA
CARINA KARLSSON
FÖRFATTARE
JENNY CARLSTEDT
OPERASÅNGARE
MARCUS BOMAN
FOTOGRAF
DANIEL JOHANSSON
GRAFISK FORMGIVARE OCH ILLUSTRATÖR
ALEJANDRA LÖTHMAN
KONSTNÄR, INREDNINGSDESIGNER OCH GRAFISK DESIGNER
FILIPPA ENROOS
MUSIKALARTIST
CECILIA VON WEYMARN
ARKITEKT, FOTOGRAF OCH DESIGNER
HANNAMARI RUOHONEN
BARNBOKSFÖRFATTARE OCH -ILLUSTRATÖR
AMANDA VALKONEN
GRAFISK FORMGIVARE OCH ILLUSTRATÖR
EMILIA ALM
SÅNGERSKA
MIKAELA NYMAN
FÖRFATTARE