DELA

Är klimatkrisen en ickefråga?

Idag den 9 augusti släpptes den senaste klimatrapporten från FN. Klimatförändringen sker mycket snabbare än man tidigare trott. Katastrofala skogsbränder härjar överallt på jorden, i Europa, USA, Kanada och Sibirien. I Grekland och Turkiet håller hela samhällen på att slås ut av bränderna. I Kalifornien rasar de värsta bränderna man upplevt hittills och hettan har varit extrem med över 50 grader både i Kanada och USA.

I Tyskland, Belgien och Nederländerna har extrem nederbörd spolat bort byar och över 200 personer har omkommit. Det här har blivit vanligt över hela världen och nu reagerar man väl bara när det drabbar närområdena. I Afrika kan Lagos med 24 miljoner invånare, snart bli obeboelig på grund av översvämningar.

 

Isarna på Grönland smälter i aldrig tidigare skådad takt. Samma gäller i stort sett för alla glaciärer liksom för Antarktis. Golfströmmen har mattats av med 20 procent redan och forskare är rädda att den kan kollapsa helt. Det påverkar hela jorden men naturligtvis drabbas Norden värst med vintertemperaturer neråt -50 grader och torra somrar.

Många försöker profitera på klimatförändringarna, speciellt oljebolag som vill leta olja i Arktis och Norge, som beviljat ett 30-tal tillstånd för oljeprospektering. I Amazonas och Indonesien bränner man avsiktligt regnskogarna för kortsiktig vinnings skull. I Kina bygger man mera kolkraftverk och Tyskland fortsätter med sin kolkraft.

 

Vi har hittills bara nått en temperaturökning på ungefär 1,1 grad och effekterna är redan skrämmande. Hur ser det ut vid 1,5 grader eller 2 grader? Greta Thunberg säger att hon inte tror att politikerna kommer att agera. Det tror inte jag heller. Vi kan bara se på våra egna politiker. Man gör ingenting. De gamla skärgårdsfärjorna fortsätter släppa ut 17 000 ton koldioxid per år. Inga linfärjor har modifierats eller elektrifierats. Det blev för dyrt med biodiesel till bussarna. Att ett åländskt företag skulle kunna leverera biodiesel är inte intressant trots allt tal om att gynna åländska företag. Landskapets bilar är fortfarande fossildrivna.

 

Ålänningarna fortsätter att tuta och köra som om inget hänt. Politikerna har inte märkt av någon klimatkris. Landskapsregeringen ger igen tillstånd för ett streetrace evenemang. Ett nöje för ett fåtal men stor konsumtion av fossilt bränsle plus en massa miljöfarligt stoft från brända bildäck. Kan landskapsregeringen tala om vilka mängder koldioxid detta nöje genererar? Arrangörerna av Poker Run har fortfarande inte presenterat utsläppen från den tävlingen. Skandal att en förening som MSF åter är med och arrangerar en sådan tillställning.

Klimatkrisen finns inte på Åland, alltså fortsätter vi som inget har hänt. Vi köper onödiga prylar via internet från världens värsta förorenare, Kina, tillika bland de värsta länderna när det gäller mänskliga rättigheter. Egen bekvämlighet och nöjen går före klimathänsyn. Måste vi själva drabbas av större katastrofer innan vi fattar att det är allvar? Nej, Åland kan inte påverka utsläppen i stort, men det är vår skyldighet att minska våra utsläpp så långt det bara är möjligt.

JAN GRÖNSTRAND