Att välkomna mångfald är en investering för framtiden – inte ett hot
Enligt liberal grundideologi är individens frihet och rättigheter central. Varje individ, oavsett kulturell bakgrund, har rätt till frihet och lika behandling.
Att begränsa flyktingmottagandet till individer från kulturer liknande vår egen är inte bara diskriminerande utan också kortsiktigt och kontraproduktivt för samhällets utveckling. Christian Wikströms (Obunden samling) uttalade i plenum, den 9 december, innebar att det är ”lättare” att ta emot människor med liknande kultur. Det visar på en rädsla för samhällsutveckling, snarare än en förståelse för de möjligheter som mångfald kan innebära.
Att endast välkomna människor baserat på kulturell likhet bryter mot grundläggande principer om mänskliga rättigheter och likabehandling. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fastställer att alla människor har rätt till skydd och asyl oavsett ursprung. Finlands grundlag är ännu tydligare: ingen får diskrimineras på grund av ursprung, kultur eller religion. Statistik från EU visar även att migranter ofta bidrar mer till ekonomin än de tar ut i form av bidrag. Genom att fylla arbetskraftsbehov inom områden som vård, byggnation och teknik skapar migranter inte bara tillväxt utan bidrar även till att upprätthålla välfärden. Dessa argument stärker tesen att inflyttning inte bara är en humanitär insats utan också en strategisk investering för ett lands ekonomiska och teknologiska utveckling. Åland kan dra nytta av dessa positiva effekter genom att skapa en inkluderande miljö för nya invånare.
Satsningar på integration är avgörande för att personer ska ha en chans att få en smidig anpassning till det nya samhället och skapar förutsättningar för ett eget praktiskt samhällsansvar, långsiktig delaktighet och social sammanhållning.
Vad utbildningsminister Annika Hambrudd (C) lyfter är helt rätt: en fungerande integration är nyckeln. Istället för att se kulturell skillnad som ett hot bör vi fokusera på hur vi kan ge nyanlända de verktyg de behöver för att bli en del av samhället. Språkundervisning, jobbmatchning och inkluderande samhällsprogram är exempel på strategier som skapar win-win-lösningar för både inflyttare och den befintliga befolkningen.
Att förändringar sker när människor från olika bakgrunder anländer till ett samhälle är sant, men detta är inte något negativt. Tvärtom visar forskning att mångfald stimulerar kreativitet, innovation och ekonomisk tillväxt. Exempel från länder som USA och Tyskland, vilka har tagit emot stora mängder migranter, visar att inflyttning ofta leder till nyföretagande, innovation och arbetskraft som fyller viktiga luckor i arbetsmarknaden. Åland, med sin begränsade befolkning, tjänar på att välkomna nya invånare som bidrar till det lokala samhället. Åland har länge haft en brist på arbetskraft och samhällets utveckling är helt beroende av att vi kan ha en stadig arbetskraftsinvandring. Liberalerna och en stor majoritet av Ålands befolkning välkomnar nya invånare, oberoende om de är flyende, invandrande, infödda eller återvändande.
LIBERALERNAS LAGTINGSGRUPP OCH PARTISTYRELSE