DELA

Barn specialiseras för tidigt inom idrotten

Idag finns många sporter där barn förväntas prestera på höga nivåer redan vid tidig ålder. De klassiska sporterna där barn ofta specialiserar tidigt är bland annat fotboll, simning och gymnastik. Exempelvis i fotbollen där lagen byggs upp utifrån ålder, vilket betyder att en 13-åring som aldrig spelat förr kommer att spela med ungdomar som spelat sedan de var fem år. Också simningen och gymnastiken är bra exempel. Båda sporterna har sina grupper uppbyggda efter barnens ålder. Där förväntas det återigen att man ska börja från tidig ålder och bygga vidare från det.

Jag tycker det är fullt förståeligt att föreningarna vill att barnen ska börja idrotta tidigt och satsa hårt men det här systemet leder i sin tur till att äldre barn och ungdomar inte har en chans att pröva på sporten. Det känns inte speciellt rättvist att sätta en 14-åring som vill bli gymnast i en grupp med 8-åringar. Åtminstone inom simningen vet jag att detta har förändrats. Där har föreningen skapat en mastergrupp och en ungdomsgrupp för att locka ungdomar och äldre som vill testa på. Tyvärr är det fortfarande många unga som tvekar att testa på en ny sport på grund av att de är rädda för att vara dåliga eller inte passa in.

Specialiseringen leder till att barn inte har tid med någon annan sport vilket kan vara förödande i deras fysiska utveckling. I kortfilmen “Inte specialisera sig tidigt” (Sveriges utbildningsradio AB 2020) av redaktören Margaretha Ericksson pratar man om att barn inte ska specialisera sig inom en sport vid ung ålder. Unga ska ha möjlighet till omväxlande fritidssysselsättningar och möjlighet till att börja en ny sport trots sin ålder. Specialiseringen leder till att barn inte har tid med någon annan sport vilket kan vara förödande för deras fysiska utveckling. Även grundmotoriska problem kan uppstå i framtiden.

I kortfilmen ”Inte specialisera sig tidigt” nämns problemet med att många idrotter ofta krockar med varandra. Eckerö IK i Sverige har löst det här problemet genom att lägga upp ett logistikschema. Här på Åland kan det vara klurigare med scheman mellan idrotterna då nästan alla idrotter har sin egen förening. Ett schema är någonting man kan ha i bakhuvudet då man funderar över dessa frågor.

I kortfilmen berättar en tjej att hon trivs jättebra med att spela badminton där hon får utveckla sig själv. Däremot gillar hon även fotbollen där hon har sina vänner. Här återkommer problemet med att när hon blir äldre kommer både fotbollen och badminton vilja ha mer och mer tid av henne om hon ska utvecklas och flytta upp till nästa nivå. Troligtvis blir hon då tvungen att välja mellan badminton och fotboll. Jag tycker inte att det här är rättvist. Föreningarna behöver ge barn och unga möjlighet att utvecklas utan att gå upp till tävlingsgrupper och sluta med en annan sport. Som jag nämnde förut kan ett schema vara en lösning men kanske är det så enkelt att man kan skapa nya grupper där man får träna på sin egen nivå, och där inte några större krav ställs på individen.

I rapporten ”Kunskapsöversikt: Styrketräning för barn och ungdom” (Riksidrottsförbundet 2009) berättar Michail Tonkonogi om barnens fysiska förmåga. Barn har en fantastisk förmåga att lära sig saker och därför är det viktigt att barnen får en mångsidig träning vid tidig ålder. ”Under denna tid lägger man grunden för sin framtida fysik, sin hälsa och sina motionsvanor.”

Visserligen kommer ett barn som specialiserar sig tidigt att bli väldigt bra på sin sport, men problemet som många gånger uppstår är att hans motoriska grundförmåga har brister, och dessa framkommer först senare i livet. Varje sport har sina egna övningar och rörelser man utför. Har man då börjat med en viss sport vid tidig ålder och endast fokuserat på den kommer andra grundmotoriska rörelser vara otillräckliga. Det här kan leda till att barnen i framtiden kan få problem med sin rörelseförmåga och förmåga att lära sig nya rörelser.

Själv tycker jag att man ska få specialisera sig inom en idrott. Det har jag själv gjort. Däremot önskar jag att barn ska få pröva på många olika idrotter. De ska få utveckla sig fysiskt och mentalt innan de bestämmer sig för om de vill satsa på en specifik sport. Mina föräldrar har givit mig alla möjligheter att pröva på så många olika sporter det bara går att tänka sig här på Åland. Jag är fullt medveten om att sporter är dyra men om man som förälder har möjlighet ska man ge barnen en chans att prova nya sporter.

Hela vårt samhälle idag behöver uppmuntra barn i alla åldrar att pröva på nya sporter, som gör att de kan förbättra sin fysiska förmåga. Det ger fler fördelar som kommer hjälpa dem senare i livet.

TINDRA SJÖSTRÖM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp