Barnens delaktighet viktigt för social hållbarhet
Barn ska få vara delaktiga i samhället och komma till tals i frågor som påverkar deras liv. Enligt FN:s Barnkonvention från 1989 har barn rätt att bli hörda i alla frågor som påverkar deras liv trots att de är vi vuxna som fattar besluten. Att få vara delaktig i samhället och ha inflytande i beslutsfattandeprocesser är en mänsklig rättighet som inte begränsas till vuxna. Dessutom skapar inkludering och delaktighet mening för människor i alla åldrar och utgör en viktig del av ett socialt hållbart samhälle.
Delaktighet är även kopplad till barn och ungas hälsa och välbefinnande. I en folkhälsostudie som utfördes i Värmland i 2017 och som granskade elevhälsodata från 20 000 elever i åk 4-7 och åk 1 i gymnasialstadie konstaterades att de barn och unga som kände sig delaktiga i skolan hade starkare framtidstro och mindre psykisk ohälsa, använde mindre tobak och alkohol, hade lättare att koncentrera sig, var mindre oroliga och ledsna, var nöjdare med sitt utseende, och bemötte andra på ett vänligare sätt än de som inte kände sig delaktiga. Trots att många andra faktorer kan också spela in och orsak och verkan kan ibland vara svårt att bevisa, är det uppenbart att delaktighet stödjer barnens välmående.
Barn besitter unik kunskap som är värdefull för samhällsbygget och som kan ge oss nya insikter om vad som fungerar bra och hur samhället å andra sidan kan utvecklas. Inkludering av barn i beslutsfattande är också en lönsam satsning på framtiden, eftersom barn som får ha inflytande upptäcker att de kan göra skillnad i världen.
Dagens tekniska lösningar gör det dessutom relativt enkelt att låta barn göra sin röst hörd. I Finland och Sverige har man framgångsrikt använt digitala plattformar för att fånga upp barnens tankar, åsikter och frågor som sedan ingått i underlag för beslutsfattandet.
Nu när Åland inleder arbetet med en egen barnstrategi är det viktigt att betona barnens delaktighet i samhället. Vi behöver skapa effektiva processer för att möjliggöra barns fortlöpande deltagande samt försäkra att barn har tillräckliga kunskaper för att kunna engagera sig. Genom att se till att det finns strukturer som långsiktigt tryggar barnens delaktighet försäkrar vi också att vårt samhälle berikas av nya perspektiv och stärks av en djupare gemenskap, ett ökat välbefinnande och ett bredare engagemang.
AINO WALLER
Lagtingskandidat (Hi)