Bemanningen inom äldreomsorgen
När äldreomsorgens personaldimensionering diskuteras sägs ofta att vi har flera anställda här på Åland än i riket, men det tar jag med en nypa salt. Det finns flera sätt att räkna ut personaldimensionering, men vi borde prata om bemanning, och fastställa vad som är optimal bemanning för en viss enhet, och när det är fråga om underbemanning.
Att bemanningen är anpassad efter vårdtyngd och vårdbehov behöver vara självklart och hänsyn behöver tas till att den varierar. Finns det en tillräcklig grundbemanning så kan tillfälliga dagar med underbemanning lättare hanteras. Personaldimensioneringen, som den diskuteras på fastlandet, tar ingen hänsyn till personalens semestrar, ledigheter eller liknande. Tyvärr inte heller om personalen är utbildad eller inte, trots att man vet att vårdkvaliteten korrelerar med personalens utbildningsnivå.
Det räknas utgående från antalet anställda vid en enhet/avdelning, så om platserna är vakanta uppnås rekommendationerna ändå. Ett tal/siffra för personaldimensionering är inte ett absolut eller precist mått på bra eller dålig vårdkvalitet men visar om det finns förutsättningar för en god vård och omsorg. En tillräcklig grundbemanning hela dygnet säger mera om personalen har möjlighet att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Om bemanningen per dygn är för låg under en lägre tid leder det till att arbetsbelastningen ökar, vilket blir ohållbart i längden. En tillräcklig personalmängd per dygn ger förutsättningar för att ge en god vård, i annat fall blir det frågan om förvaring av klienter.
PERNILLA SÖDERLUND
LIBERAL KANDIDAT I LAGTINGS- OCH KOMMUNALVAL