DELA

Bönderna – de nya miljöhjältarna

De senaste åren har vi nåtts av allt fler alarmerande nyheter om tillståndet i våra sjöar och inre vikar. Vi behöver göra mycket mer för att skydda våra vattendrag, inte minst våra dricksvattentäkter.

Enligt Åsub:s statistik över den landbaserade vattenbelastningen står den brukade marken (det vill säga ej betesmark) för 40–50 procent av fosfor- och kväveutsläppen. Därefter kommer skogsbruket på tio till 20 procent och enskilda avlopp på tre till sju procent.

Gödselmedelslagen är en av alla byggstenar i arbetet att skydda våra vattendrag från övergödning. Men i stället för att stärka lagstiftningen på allvar vill regeringen och Socialdemokraterna ha högre maxtak för fosforgödsling på Åland än i Finland.

Att lösa lönsamhetskrisen med undantag i miljöpolitiken, det är inte en långsiktig lösning för våra vattendrag. Snarare gäller det motsatta: steppar vi upp elektrifieringen, den ekologiska produktionen, de regenerativa odlingsformerna och den cirkulära ekonomin – då hjälper vi bönderna att spara mycket pengar! Då kan vi samtidigt bli kvitt de fossila bränslena, konstgödslet och bekämpningsmedlen vars priser löpt amok det senaste året.

Hållbart initiativ vill sporra jordbruket att ställa om. Vi vill att bönderna ska bli de nya miljöhjältarna som levererar hälsosam och god mat, binder kol i markerna, attraherar en biologisk mångfald i de öppna landskapen och genererar sysselsättning samt skatteintäkter.

Vi vill att det ska vara lönsamt att värna miljön och stimulera efterfrågan på hållbara livsmedel. Därför har vi också föreslagit att det offentliga upphandlar mer ekologiskt i sina bespisningar.

En sådan näringspolitik skulle kunna bidra till att ekomjölken gör en comeback. Vi måste tro på näringslivets vilja att ställa om för att lyckas.

Gödselprodukter är en viktig del av jordbruket på Åland. Det är samtidigt en så viktig resurs som vi inte kan låta hamna på fel ställe. Det kommer att kosta ofantligt mycket för ålänningarna om vi inte längre har dugliga dricksvattentäkter, friskt badvatten eller hälsosamma lekvikar för fisket.

Åland måste satsa på en långsiktig och hållbar lösning för hur vi hanterar våra vattenresurser genom en framåtsyftande lösning som tar hänsyn till lantbrukets lönsamhet, vattendragens livskraft och dricksvattenresurserna. Vi har inte tid att vänta.

SIMON HOLMSTRÖM
GRUPPLEDARE FÖR HÅLLBART INITIATIVS LAGTIGNSGRUPP