DELA

Brister i den mobila kommunikationen

Telia stänger nu ner 3G-nätet och det leder till konsekvenser för oss i glesbygd och skärgård. Föregående helg gjorde jag en båttur i Kumlinges södra skärgård och skillnaden blev tydlig.

Koncessionerna som beviljats teleföretagen förpliktar till att tal- och datatjänster i 2G-nätet ska omfatta 99 procent av befolkningen på det finländska fastlandet. På Åland formuleras saken lite annorlunda i koncessionsansökan gällande 5G där man säger att 99 procent befolkningen skall ha täckning inom två år.

Kommunikationsministeriet ser till att nätoperatörerna är skyldiga att upprätthålla 2G-teknik till utgången av 2029. Vad händer då efter det? Kommer operatörerna att fortsätta använda de frigjorda frekvenserna men med bättre teknik eller vill man helst slippa den biten? Det åländska bolaget verkar redan ha stängt ner 2G men har nu iallafall en tid ännu valt att behålla 3G-nätet tacknämligt nog.

Att inte ha tillgång till basal mobiltelefoni och nätdata påverkar alla på något sätt. Jag höjer en varningsflagga särskilt för de som rör sig på sjön. Jag är så gammal att jag minns tiden före mobilerna och hur det var att inte kunna meddela sig om något hände när man var på sjön. Jag har personligen suttit på en strand och väntat på att någon skulle komma och söka efter mig vilket sjöbevakningen tacknämligt gjorde. Hade jag då haft en mobiltelefon och tillräcklig täckning hade jag kunnat meddela hemmet var jag befann mig och att jag var utom fara och inte i akut behov av sjöbevakningens hjälp.

Det finns brister i 2G-nätets täckning och vi har ofta kunnat meddela oss via 3G och olika meddelandetjänster i stället om ett samtal inte har varit möjligt. Jag befarar att avsaknaden av ett tillräckligt bra mobilnät kommer att öka sjöbevakningen och sjöräddningens arbete på ett betydande sätt. Låt oss hoppas att ytterligare en instans av en mer sorglig karaktär inte får mer arbete på grund av detta.

Täckningskartorna verkar vara något optimistiskt tilltagna enligt min erfarenhet. Argumentet som framförs att moderna hus försvagar signalen kan jag köpa men ute i naturen kan inte det argumentet användas. Även då mätningar har gjorts verkar inte kartorna återspegla det man har kommit framtill är nu iallafall min erfarenhet.

Då det till största delen är rikets behörighet behöver man lyfta frågan vid kontakter till riket. Jag tänker att det kan framföras ur ett civilt beredskapsperspektiv samt ett sjösäkerhetsperspektiv. Jag har erfarit att Finlands Öar och Företagsam Skärgård förbereder en enkät som skall ge underlag för en rundabords diskussion med kommunikationsministeriet, Traficom och teleoperatörerna. Det är en väldigt bra början som jag välkomnar.

BENNY PETTERSSON

LAGTINGSLEDAMOT LIBERALERNA