DELA

Coronapass eller inte?

Det talas mer och mer om coronapass. Även om vad man skulle kunna få göra och inte göra med dem. Mindre om baksidan av coronapassen. Den begränsade friheten.

Vi ålänningar vet att ”frihet är det bästa ting” och vaccinpass lär inte ge någon frihet.

När vaccinationerna skulle inledas så betonade EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen att vaccineringen skulle vara frivillig.

Det håller nu på att utvecklas till att det är ”frivilligt” om man bor i en grotta och odlar sina egna grönsaker. Enligt en trovärdig källa planerar Cypern krav på coronapass för att besöka livsmedelsaffärer.

En av grunderna för passet är naturligtvis vaccinering. Vi vet att vaccinet inte har tagits fram enligt de normala regler som gäller för vacciner. De har ett tillfälligt tillstånd. Många har även negativa erfarenheter av svininfluensavaccinet eller hört om biverkningar av de otaliga coronavaccin, som finns på marknaden. Vi har även läst om nya begräsningar av användningen just mot bakgrund av biverkningar. De som av någon orsak är tveksamma till vaccinering ska inte kunna diskrimineras. I Israel har de nya reglerna jämställts med användningen av Davidstjärnan. Men då i omvänd användning. Att diskriminera de som är utan ”stjärna”.

 

Ett alternativ är att man haft sjukdomen. Men det verkar gälla sex månader. Vilken annan sjukdom ger immunitet på endast sex månader? När TBE-vaccineringen blev aktuell för några år sedan så skulle man först testa om man hade antikroppar. Dumt tyckte jag, men det visade sig att jag var immun trots att varken jag eller min mor hade en aning om när jag skulle ha haft sjukdomen. Men nu måste man ta ett vaccin, som inte testats korrekt om det förflutit sex månader sedan man kanske låg på intensiven.

Ett annan alternativ är test, som ju inte ens tagits fram för att användas för att på individnivå testa om sjukdomen finns, så det är behäftat med fel (falska positiva svar) och vad jag kunnat se på Åland även med stora kostnader.

I Danmark är det gratis att låta testa sig. Och får man ett ”positivt” svar så kan man testa sig igen för att se om man då får ett negativt.

I Portugal måste man ha ett ”pass” om man skall bo på hotell eller exempelvis äta inne på restaurang i vissa områden. Men hotellen tillhandahåller snabbtest till ett pris om 4-10 euro. Med detta negativa svar kan man sedan bo på hotell två nätter och även äta inomhus på restaurang/kaféer i 48/72 h. Kostnaden är alltså rätt låg.

Jag läste en nyhet för många månader sedan att Portugal köpt en massa snabbtest av ett Åboföretag. Något för Åland/Finland att ta efter?

Med ett passkrav i Finland med dagens priser på test så skulle man absolut inte kunna säga att vaccinering är helt frivillig.

I inledningen av pandemin talades mycket om flockimmunitet. Om den sedan låg vid 50, 60 eller 70 procent var väl upp till experten. Alla behöver inte vaccineras för att vi skall uppnå flockimmunitet.

Nu har vi ”skolats” i immunologi under ett och ett halvt år. Hur skulle det vara om vi skulle få en fullständig individuell frihet i stället? WHO har ju självt erkänt att dödligheten ligger i nivå med vanlig vinterinfluensa, vilket redan det första utbrottet på kryssningsfartyget Diamond Princess indikerade.

Vi kan ha krav på avstånd, max antal personer i en lokal och kanske begränsade öppethållningstider, men låt sedan var och en välja själv. Frihet är som sagt det bästa ting.

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI