DELA

De extrema väderförhållandena slår mot bostadsrättsföreningar

    Som en följd av klimatförändringarna blir väderförhållandena allt mer utmanande. Värmeböljor blir längre, skyfall blir vanligare, luftfuktigheten ökar och skadedjursproblem förvärras. Byggnader är särskilt sårbara för klimatförändringarnas negativa effekter, eftersom deras placering inte kan ändras och många av dem inte är konstruerade för ett förändrat klimat. Effekterna drabbar byggnadens användare, både aktieägare och hyresgäster.

    Kommunernas roll är avgörande för att både bromsa klimatförändringarna och förbereda sig för deras konsekvenser. Enligt en färsk kommunalvalsenkät från Fastighetsförbundet ansåg 69 procent av svaranden att det är viktigt att kommunen förbereder sig för svårare väderförhållanden och extrema väderhändelser som orsakats av klimatförändringarna. Endast 14 procent var av annan åsikt. Enkäten besvarades av 3 036 personer från 37 kommuner.

    Utan en realistisk riskbedömning är det svårt att förbereda sig. Därför bör kommuner och välfärdsområden kartlägga de viktigaste riskerna och skapa beredskapsplaner för exempelvis översvämningar och skogsbränder. Riskerna för fastigheter och invånare bör också kommuniceras tydligt.

    Klimatförändringarna måste även beaktas i stadsplaneringen. Kommunen kan stärka stadsdelarnas motståndskraft mot svåra väderförhållanden genom att öka grönområden och investera i dagvattensystem. Tätbebyggda stadsområden drabbas särskilt av värmeö-effekten, vilket innebär att de blir extremt varma. Genomtänkt stadsplanering kan minska skador från både solens hetta och översvämningar samt öka trivseln i bostadsområden.

    Tillståndsprocesser bör vara smidiga så att bostadsbolag kan genomföra nödvändiga åtgärder, såsom att installera kylsystem, förbättra energieffektiviteten eller bygga dagvattenhanteringssystem. Att förbereda sig för extrema väderförhållanden är ett samarbete mellan kommunen och fastighetsägaren.

    Det bästa sättet att förbereda sig är att förhindra att problemen uppstår från början. Därför måste kommunerna aktivt bekämpa klimatförändringarna genom att minska utsläppen och stödja energieffektiva lösningar. De flesta bostadsbolag är anslutna till fjärrvärme, vilket gör minskningen av energisystemets utsläpp till en central del av klimatarbetet. Utan utsläppsfri energi finns det ingen utsläppsfri boendemiljö.

    MARIKA SIPILÄ

    VERKSAMHETSLEDARE

    FINLANDS SVENSKA