DELA

Den åländska skolan står sig stark

    Victoria Johansson målar upp en dystopisk bild av skolan och samhället på Åland i sin insändare, men vi vill börja med att lyfta fram det som är värt att hylla: våra skolor som är bland de bästa i världen. Här finns hög kompetens hos lärare, små klasser, en trygg miljö och en tydlig vilja att varje barn ska nå sin fulla potential. Detta är något vi ska vara stolta över och fortsätta värna. Vi menar att det är helt fel att dra paralleller till den svenska skolans system, där vi absolut ser behov av förändring.

    Lärare och personal i skolan arbetar dagligen med stort engagemang, och resultaten talar för sig själva: majoriteten av eleverna når målen i läroplanen och utvecklas både kunskapsmässigt och socialt. Dock har identifierats onödigt tung byråkrati, vilket regeringen ämnar åtgärda, och i regeringsprogrammet står ”Lärarnas administrativa arbete med rapportering och uppföljning inom barnomsorg och grundskola, däribland trestegsstödet, utgör en tidskrävande uppgift som behöver förenklas”. Skolan är också en del av samhällets större skyddsnät. Vi anser att det är viktigt att inga barn går miste om de sociala stödfunktioner hen har rätt till om behovet skulle finnas. Att ha få kontaktytor i samhället och andra vuxna gör att denna del av skyddsnätet riskerar att bli trasigt.

    Det är också i skolan barn lär sig samarbete, respekt och viktiga sammanhang – något som hemundervisning, hur väl den än fungerar för vissa familjer, inte alltid kan erbjuda. Med det sagt vill vi understryka att hemundervisning kan vara en god möjlighet i särskilda fall. För vissa familjer, av specifika skäl, kan det vara den bästa lösningen. Men det är viktigt att det sker med tydliga ramar och med god insyn, just för att säkerställa att barnen får en utbildning som lever upp till samhällets krav. Av den anledningen är det positivt att regeringen vill skärpa regelverket kring möjligheterna att hemundervisa. Att argumentera för mindre ”politisk styrning” eller större individuell frihet i utbildningen är förståeligt ur ett vuxet perspektiv. Men vi får inte glömma bort barnens perspektiv – deras rätt till en likvärdig utbildning, en stabil grund för framtiden och möjligheten att vara en del av ett socialt sammanhang. Frihet för vuxna får inte ske på bekostnad av barns rättigheter eller deras framtida möjligheter. Och aldrig någonsin ska en lärare, varken i skolan eller vid tillsyn av hemundervisade barn, behöva uppleva hot, trakasserier eller kränkningar. Vilket beskrevs i Yle Spotlight dokumentärserie om Hemundervisningen på Åland.

    Åländska skolan står sig stark tack vare den balans vi har mellan frihet och ansvar. Låt oss bygga vidare på det, istället för att skapa splittring mellan skolundervisning och hemundervisning.

    SANDRA LISTHERBY (LIB)

    SIMON PÅVALS (LIB)