DELA

Det finns gott om källor på plasten som lossnar från vindkraftverken

    Anders Gustafsson kräver i sin insändare den 17 december en ”verifierbar källa” för att plast lossnar från vindkraftsblad. Bilder och video är inget bevis enligt Gustafsson. Att bladen tar slut efter 5 år har inte med saken att göra? Det finns ingen tillsynsmyndighet för vindkraft, det har politikerna sett till. Därför finns inga offentliga siffror på slitaget på bladen. Märkligt att den danska undersökningen skall ta så lång tid. Det borde gå på några veckor att undersöka. Det finns mängder med gamla blad i (olagliga) deponier överallt. Bara att väga gamla blad och jämföra med originalvikten.

    Gustafsson kommer med ett osant påhopp på den norska Turbingruppen. Det är seriösa forskare, som gjort noggranna undersökningar. De räknar inte på hela bladets vikt utan endast med bladets framkant. Ett 4 MW vindkraftverk har en bladvikt på cirka 20 ton/blad, totalt 60 ton. Norrmännen har räknat med 700 kg. Bra om Gustafsson håller sig till sanningen. Varför accepterar Gustafsson okritiskt en studie från Kina? Hur kan det vara mindre mikroplast kring vindkraften, absorberar tornen plastpartiklar?

    Bladen har en skyddsfilm av polyuretan, som skall vara något mer slitagetåligt än epoxi. Polyuretan innehåller bland annat isocyanater och PFAS. Kan möjligen American Chemistrys egen uppgift om att PFAS används i vindkraft (och också solceller) vara godtagbar? I en artikel publicerad i tidsskriften Environmental Science: Processes & Impacts under avsnitt 5.1 anges att PFAS används i vindkraftblad.

    Men det är förstås bara i USA det förekommer. Men stora mängder PFAS har konstaterats längs stränder på Jylland i närheten av vindkraftanläggningen Horns Rev.

    Verkar som att resultatet av undersökningen inte publicerats, vilket tyder på att det är vindkraften, som är boven. Hade vindkraften friats, så hade det publicerats. Och för övrigt har jag inte ”rättat mig”, när jag själv sett slitna blad på nära håll så påverkar inte Gustafssons syrligheter mig.

    Trots vissa oplanerade stopp i kärnkraftverk och ett år med många avställningar, så har kärnkraften i Sverige i medeltal levererat 80 procent av installerad effekt, 5 522 av 6 900 MW. Lägsta effekten på nätet har varit 2 147 MW och högsta 6 946. Vindkraften har i medeltal levererat 25 procent eller 4 060 av 16 300 MW. Lägsta effekt var 118 och högsta 12 911 MW. Ingen stabil strömförsörjning.

    Det är meningslöst att fortsätta det här käbblandet, detta är mitt sista inlägg.

    JAN GRÖNSTRAND